PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Na ovim lokacijama njive su zamenili elitni stanovi

29.09.2020. | T. K. | Blic

Na obodu Beograda, u pojedinim naseljima udaljenim i manje od desetak kilomatara od centra, do skoro je raslo trava i šiblje, a danas "rastu" elitni stambeni i poslovni kompleksi. Popularna mesta postali su tako Jajinaci ispod Avale, Altina, Mali Mokri Lug, Pančevo i sl. Blizina prestonice je ključna da kvadrat na ovim lokacijama danas košta i više od 1.200 evra. Reč je i o mestima koja su poslednjih godina dobila svu neophodnu infrastrukturu, gde su njive postale dečija igrališta, a zapuštene zelene površine parkovi i mesta za odmor koja opštine ili mesne zajednice održavaju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Altina

Sada već veoma urbano beogradsko naselje Altina, jedno je od najmlađih prestoničkih naselja, koje se svakodnevno razvija i dobija mnogobojne moderne stambene i poslovne komplekse. Nalazi se nadomak Zemuna. Iako se urbanistički posmatrano, naselje i dalje uređuje, cene kvadrata mogu da pariraju onima u ostalim popularnim delovima Beograda. Cena kvadrata u novogradnji se sada kreće između 1.100 i 1.300 evra u ovom mestu. Starogradnja je malo jeftinija, pa je cena kvadrata oko 900 evra u starim zgradama.

Jajinci

Još jedno mesto koje je do nedavno smatrano praktično selom, a sada veoma popularno i urbano jeste Jajinci. Mesto je čuveno po Spomen-parku, a nalazi se na 11 kilometara od Avale. Nalazi se u opštini Voždovac, a na atraktivnosti mu daje i to što se proteže do Bulevara oslobođenja, koji vodi do centra Beograda, odnosno trga Slavija.

Istina, i dalje je na ovom mestu više porodičnih kuća, nego recimo stambenih zgrada kao u susednoj Banjici, ali deluje da novi stambeni prostor "niče svakodnevno". Na to utiče generalno povećana potražnja za nekretninama u celom Beogradu. I ovde su cene kvadrata znatno skočile prethodnih godina, te je tako sada za kvadrat stana u novogradnji potrebno izdvojiti od oko 1.000, ali i više od 1.200 evra.

Mali Mokri Lug

I Mali Mokri Lug koji se nalazi na opštioni Zvezdara do skora je važio za mesta na koje nema stambenih zgrada. U poslednje dve godine, a posebno ove, danas je ovo naselje, mesto gde ima sve više kranova. Investitori sve češće prave višespratnice na mestu gde je prethodno bila kuća, a kvadrat se prodaje po ceni i do 1.000 evra. Mali Mokri Lug je naselje udaljeno osam kilometara od centra Beograda, i nalazi se pre Kaluđerice.

Pančevo

Već je poznato da je kupovina kuća i stanova u gradiću 18 kilometara od prestonice sve popularnija, a kvadrat u Pančevu već sledeće godine mogao bi drastično da poskupi, čak i do 30 odsto, procenjuju poznavaoci. Novi kvadrat u strogom centru Pančeva košta u proseku oko 1.000 evra. Koliko god zvučalo čudno, do Pančeva se može lakše i brže doći iz centra Beograda nego do mnogih drugih delova grada. Od Glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih centralnih destinacija u prestonici.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;