INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Još jedan korak ka smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferi

21.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U poslednje vreme, svedoci smo negativnog uticaja klimatske krize na naš život i prirodna staništa. Jedan od najvećih uzročnika promene klime je ugljen – dioksid, zbog koga je ne samo klima, već i priroda decenijama u opasnosti. Ugrožavanje prirode i klime zahteva zajedničko delovanje i inovativne ideje, stoga je kompanija VELUX napravila saradnju i partnerstvo sa WWF (Svetska organizacija za prirodu) na projektu nazvanom "Lifetime Carbon Neutral"

Još jedan korak ka smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferi

Kako je ovaj projekat povezan sa proizvodnjom krovnih prozora?

Od svog postojanja 1941. godine, kompanija VELUX je tokom svoje proizvodnje emitovala oko 5,6 miliona tona CO2  (1. i 2. stepena). Međutim, skoro 80 godina, VELUX grupa stvara bolje životno okruženje za ljude širom sveta; koristeći krov kao fokus za najbolje iskorišćenje dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Njihov program uključuje krovne prozore za ravne i kose krovove, svetlosne tunele, unutrašnje i spoljašnje roletne, proizvode za zaštitu od sunca, kao i rešenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u obezbeđivanju zdrave i održive  klime za rad i učenje, igru i zadovoljstvo.

Kako bi se neutralisala i regulisala ukupna količina CO2 koju je kompanija emitovala od početka, potrebno je očuvati postojeće šume širom sveta i iskoristiti jedinstvenu sposobnost drveća da upija ugljen – dioksid iz vazduha. Zato je, tokom svog rada, za svako iskorišćeno drvo za krovne prozore, kompanija zasadila novo. 

Dejvid Brigs, CEO VELUX Grupe je rekao: "Svet se suočava sa ozbiljnim klimatskim promenama i krizama koje zahtevaju izuzetan rad. U skladu sa načelima naše kompanije, težimo da činimo više od drugih i zbog toga smo razvili "Lifetime Carbon Neutral" projekat. Ovo je novi koncept koji uključuje dvadesetogodišnje partnerstvo sa WWF- om kako bismo nadoknadili dosadašnju emisiju CO2. Takođe ćemo drastično smanjiti svoju buduću emisiju CO2 i od svojih partnera ćemo tražiti isto. Nadamo se da će i druge kompanije biti inspirisane da postanu "Lifetime Carbon Neutral" kako bismo stvorili održivu budućnost za sve nas."

VELUX Grupa će u saradnji sa WWF-om raditi na tome da neutrališe svoje emisije ugljen- dioksida, a narednih 21 godinu će investirati u šume, kao i projekte vezane za biodiverzitet. Ova inicijativa će zaustaviti uništavanje prirodnih staništa, krčenje šuma, degradaciju zemljišta, koje ugrožava biodiverzitet šumskih ekosistema širom sveta. Veliku dobrobit imaće i lokalne zajdnice. Prva dva projekta će se održati u Ugandi i Mjanmaru.

U Ugandi će fokus biti na obnavljanju degradiranih šuma, sađenju novih i zaštiti preostalih prirodnih šuma kroz širok spektar mera, dok će se projekat u Mjanmaru odnositi na osiguravanje mnogih koridora divljih životinja duž Mav Daunga i zaštiti jedinstvenog biodiverziteta ovog područja, u bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama.

Još jedan korak ka smanjenju emisije ugljen- dioksida u atmosferi

Da bi transformisala svoje poslovanje, VELUX grupa će ubrzati ulaganja u energetsku efikasnost na svojim proizvodnim lokacijama, preći na obnovljivu energiju i kupovati 100% obnovljivu električnu energiju, kao i suštinski promeniti način na koji bira i kupuje materijale.

Treba napomenuti i da kompanija VELUX godinama radi na kreiranju proizvoda koji su dobri i za unutrašnju klimu i kvalitetniji i zdraviji život u prostorijama. Danas, kada i do 90% našeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru, održavanje dobrog kvaliteta vazduha je važnije nego ikada. Jedan od tih proizvoda je i VELUX Active with NETATMO – sistem uz pomoć kojeg je moguće upravljati VELUX INTEGRA® krovnim prozorima na električno upravljanje, unutrašnjim i spoljašnjim roletnama, spajajući prednosti automatskog rada zasnovanog na senzorima, uz pogodnosti daljinskog upravljanja. Senzori prate temperaturu, vlažnost vazduha i nivo CO2 i na osnovu toga upravljaju vašim krovnim prozorima i uspostavljaju zdraviju, unutrašnju klimu. U zavisnosti od vremenskih uslova, sistem će automatski ventilirati prostor, a vi ćete dobiti zdraviji dom. 

Iz VELUX grupe smatraju da će ovim projektom postaviti čvrste temelje u očuvanju šuma i prirodnih staništa i da će tako inspirisati druge kompanije za slične kampanje, a više o ovom projektu možete pročitati na zvaničnom sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;