Beograd planira izmene zona uz auto-put

10.09.2020. | Novosti

Grad Beograd planira da u zoni auto-puta kod "Zmajeve" pumpe, koja je šumsko zemljište, prenameni u zonu komercijalnih sadržaja niske spratnosti.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ipak, iako bi se stvorili planski osnovi da se novi objekti izgrade na ovom prostoru, u PDR se navodi da u slučaju presecanja šumskog kompleksa novim sadržajima, može doći do ugrožavanja biološkog sastava šume, pa da se stoga, šuma mora očuvati.

Predlog izmene definiše da minimalni zaštitni pojas zelenila uz trasu državnog puta A1, bude u širini od 20 metara, a da se na preostalom delu šumskog zemljišta izvrši prenamena i formira zona komercijalnih objekata.

Kako se navodi u PDR, Aerodrom Beograd i privredna zona Auto-put imaju gradski i republički značaj i najveći su razvojni potencijal ove celine. Zbog navedenih lokacijskih karakteristika zona je atraktivna za sadržaje komercijalnog karaktera.

U izmeni plana detaljne regulacije za područje privredne zone uz "Auto-put" u Novom Beogradu, Zemunu, Surčinu za blok 26, koji je do 21. septembra na ranom javnom uvidu u zgradi Gradske uprave, navodi se da je cilj izrade plana, stvaranje planskog osnova za realizaciju komercijalnih objekata, kao i saobraćajno i infrastrukturno opremanje lokakcije.

- Uvidom u važeći plan detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put" u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu nalazi se u zoni za javne površine - zaštitni šumski pojas duž auto-puta Beograd- Zagreb - navodi se U PDR. - U slučaju presecanja šumskih kompleksa novim sadržajima, može doći do ugrožavanja biološkog sastava šume, kao i same retenzije, koja se mora očuvati kao šuma i ta funckija ne sme biti ugrožena, a deo retenzije koja je pod niskim rastinjem treba pošumiti. Zaštitni pojas zelenila uz auto-put je promenljive širine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...