SFSOPLATE-468X60-BANNER

Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje

24.08.2020. | Beoinfo

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisali su tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je dodao da je metro nacionalni projekat za koji su Vlade Srbije i Francuske potpisale 12. maja Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem beogradskog metroa. Time je rešeno pitanje projektovanja i tehnologije. Kako je rekao sada se čeka potpisivanje sporazuma sa kompanijom koja će da gradi metro.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U međuvremenu, tokom jeseni, Skupština Grada Beograda usvojiće Plan generalne regulacije šinskih sistema grada Beograda, koji je osnov za gradnju metroa, kao i Plan detaljne regulacije Makiškog polja, koji će biti osnov za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju depoa. Do tog trenutka potrebno je uraditi mnogo drugog posla, kao što su geološka istraživanja na prvoj trasi metroa koja finansira Grad Beograd ili izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako je navedeno u tenderu, tehničku dokumentaciju za opremanje predmetne lokacije čine: Projekat hidrotehničkih instalacija – atmosferski kolektori 3 i 4, Projekat hidrotehničkih instalacija – deonice privremenih priključaka za odvođenje atmosferskih voda iz kolektora 3 i 4 do najbližeg prirodnog vodotoka (recipijenta), kao i Projekat nasipanja platoa za depo metroa do kote 74,00 mnm. Ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije iznosi 270 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 17. septembar 2020. godine.

- Prema generalnom projektu i prethodnoj studiji opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu, koje je za Beograd uradila francuska kompanija Ežis, usvojene su trase linije 1 metroa koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu "Zemun" i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica - rekao je Vesić i dodao su projektom predviđene sledeće stanice na liniji 1: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca "Banovo brdo", Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica "Karaburma", Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Vesić je istakao da su stanice na liniji 2: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica "Zemun". On je istakao da kompanija Ežis sada radi idejni projekat i za treću liniju metroa.

- Treća linija nije potpuno definisana jer se tek radi idejni projekat, ali ona treba da spoji Voždovac i Novi Beograd - naveo je on.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;