INFONET-468X60-BANNER

Gradi se novi vrtić na Bežanijskoj kosi

21.07.2020. | Beobuild

Projekat predškolske ustanove na Bežanijskoj kosi dobio je urbanističko-arhitektonsku razradu, a novi objekat biće građen u okviru bloka koji okružuju Norveška ulica, kao i ulice Marka Čelebonovica i Peđe Milosavljevića. Planom generalne regulacije na ovom prostoru planiran je kompleks javnih službi, konkretno predškolske ustanove i osnovne škole, a urbanističkim projektom pokrivena je parcela za objekat vrtića sa svim pratećim sadžajima.

Budući izgled vrtića na Bežanijskoj kosi

Budući izgled vrtića na Bežanijskoj kosi

Objekat će biti u formi latiničkog slova "L". Bruto površina budućeg objekta iznosi oko 1.800m² sa kapacitetom za prijem oko 200 mališana. Objekat je planiran kao slobodnostojeći sa prostornom organizacijom na parceli tako da je većim delom orijentisan ka internoj blokovskoj saobraćajnici, odnosno da se nalazi dovoljno udaljen i zaštićen od saobraćaja, buke i zagađenja sa primarnih saobraćajnica.

Projektovan sa dve nadzemne etaže (Pr+1), a imajući u vidu da se radi o parceli od skoro 3000m², spratna osnova zauzima oko 35% odsto površine, dok je ostatak uređeno zelenilo i prostor za rekreaciju dece. U okviru prizemlja objekta pored medicinske službe, višenamenske sale, prihvatne kuhinje, prostorije za vaspitače, smešteno je i šest grupnih soba. Na spratu objekta je smešteno 7 grupnih soba, medicinska služba, kuhinjski blok sa trpezarijom, prostorija za zaposlene i drugi prateći sadržaji. Planirana su dva odvojena pristupa objektu, jedan pešački i drugi pešačko-kolski, za prilaz manjih dostavnih vozila.

Dvorište je zamišljeno kao slobodna zelena površina. Prvi deo je veća travnata površina uz objekat, koja će omogućiti deci slobodno kretanje, odnosno slobodno odvijanje aktivnosti, dok su pri "dnu" parcele smeštene određene celine za pokretne igre, celine sa spravama, kutak prirode itd. Pored zelenih površina planirane su i prostrane terase uz svaku grupnu sobu, koje će omogućiti održavanje časova u prirodi, kao i povezivanje grupnih soba sa dvorištem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;