IZOLACIJA-468X60-BANNER

Priboj dobija još jednu toplanu na biomasu

08.07.2020. | B92

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove gradske toplane na biomasu u Priboju, održan je prvi inicijalni sastanak. Sastanak je održan sa predstavnicima izvođača, konzorcijumom Južna Bačka iz Novog Sada, ali i sa predstavnicima svih činilaca ovog projekta, na kome su tačno precizirani rokovi za izgradnju nove toplane.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Pripremni, odnosno zemljani radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju počeće u avgustu, dok građevinski radovi startuju 10. septembra. Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda je završen, odabran je i izvođač, a tender za zamenu podstanica je u toku. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone - rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Buduća toplana biće snage od 8MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15MW. Uz opštinu Mali Zvornik, Priboj je prva lokalna samouprava u Srbiji, koja će na ovaj način dosadašnja fosilna goriva, u potpunosti zameniti biomasom.

Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće ubuduće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, korisnici će plaćati onoliko koliko potroše, uštede energente biće najmanje 50 odsto, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budzetu. Izgradnjom toplane na biomasu, pored energetske efikasnosti, neće biti zanemarljiv ni ekološki efekat. Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem grejanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;