INFONET-468X60-BANNER

Trg Nikole Pašića u novom ruhu

06.07.2020. | S. P. | eKapija

Jedan od centralnih trgova u glavnom gradu trebalo bi da dobije novo ruho. Naime Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije, radi rekonstrukcije Trga Nikole Pašića. Polazna osnova za izradu dokumentacije za rekonstrukciju Trga je konkursno idejno rešenje arhitekti Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića.

Trg Nikole Pašića u novom ruhu

Idejno rešenje (Autori: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)

Ovo rešenje je 2016. godne dobilo prvu nagradu na javnom idejnom konkursu za tri centralna trga u Beogradu (Trg Nikole Pašića, Trg Terazije i Trg Republike) koji je organizovao Grad Beograd u saradnji sa sprovodiocem konkursa Društvom arhitekata Beograda.

Inače, trenutno stanje popločavanja na Trgu je loše sa tendencijom ka daljem propadanju, a uz to rasveta i urbani mobilijar su, takođe, u prilično lošem stanju, što doprinosi neskladnom izgledu trga.

Stoga, kako se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcijom Trga, koji obuhvata prostor površine oko 8.000m² treba predvideti fleksibilan, višenamenski prostor, nivelaciono pogodan i infrastrukturno opremljen za različite manifestacije u toku godine.

Trg Nikole Pašića u novom ruhu

Idejno rešenje (Autori: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)

Prilaz i obradu partera u zoni ispred Kombank dvorane treba projektovati tako da se naznači ulaz i obezbedi nesmetan pristup za sve kategorije korisnika.

Spomenik Nikoli Pašiću pozicijom i obradom postamenta treba uklopiti u ambijent trga, a neophodno je, navodi se, tokom razrade konsultovati se sa autorom spomenika kao i sa Gradskom komisijom za spomenike.

Pozicija fontane se zadržava, ali treba razmotriti mogućnost redizajna postojeće fontane, uz eventualnu promenu geometrije, tako da vizuelno i tehnološki prostor fontane ostane dostupan u toku čitave godine.

Na južnoj strani trga, na mestu sadašnje žardinjere, predvideti mesto sa kojeg je moguće sagledati prostor skupštine i početak bulevara Kralja Aleksandra. Postojeće drveće, tj. platani se zadržavaju, trebalo bi razmotriti mogućnost dodatnog ozelenjavanja prostora.

Takođe, kako se navodi u dokumentaciji, projekat Trga treba uskladiti sa gradskom strategijom i planom uvođenja biciklističkog saobraćaja u centar grada.

Inače, predmetno područje pripada zoni prostorno-kulturno istorijske celine Terazije, tj. zoni kulturnog dobra.

Rok za slanje pouda je 3. avgust do 10 sati, dok će se javno otvaranje ponuda obaviti istog dana, pola sata kasnije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;