BLANKO-970X250-BANNER

Novi tip protivpožarne klapne "FKA2-EU"

23.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Protivpožarne klapne se koriste kao bezbednosna komponenta u sistemima ventilacije. Protivpožarna klapna se upotrebljava kao uređaj za zatvaranje u cilju sprečavanja širenja vatre i dima kroz sistem ventilacionih kanala. Za vreme normalnog rada protivpožarna klapna je otvorena, kako bi omogućila prolazak vazduha kroz sistem ventilacije. Ukoliko se temperatura u slučaju požara poveća, lamella protivpožarne klapne se zatvara. Otvaranje se aktivira na 72°C. Ukoliko se lamela protivpožarne klapne zatvori usled povećanja temperature (npr. u slučaju požara), ne sme se ponovo otvarati.

Novi tip protivpožarne klapne

Kao i svi ostali tipovi TROX protivpožarnih klapni, i ovaj novi tip je proizveden prema EN 15650, ispitan prema EN 1366-2 i klasifikovan prema EN 13501-3. Poseduje obaveznu Deklaraciju o performansama, koju proizvođač prema važećim propisima izdaje na osnovu sertifikata o stalnosti performansi, koji je izdalo za to ovlašćeno imenovano telo. Samim tim u skladu sa aktuelnim propisima ispunjava i zahteve važećih SRPS EN normi.

Dostupne su u izvedbi sa topljivim elementom i krajnjim prekidačima za indikaciju zatvorenog i otvorenog položaja i u izvedbi sa motorom sa povratnom oprugom, 230VAC ili 24VAC.

Novi tip protivpožarne klapne

Opis rada

Pokretač sa povratnom oprugom omogućava motorizovano otvaranje i zatvaranje lamele klapne i moguće je aktivirati ga preko centralnog sistema za nadzor i upravljanje. Protivpožarne klapne sa elektromotornim pokretačem mogu se u redovnoj upotrebi koristiti za zatvaranje kanala. Dokle god je pokretač pod naponom, lamela klapne ostaje otvorena. Elektromotorni pokretač sa povratnom oprugom zatvara protivpožarnu klapnu kada nastupi jedan od sledećih događaja: 

 • temperatura u protivpožarnoj klapni dostigne > 72°C ,
 • temperatura u području oko mehanizma za okidanje dostigne > 72°C,
 • prekida se napajanje električnom energijom (princip mirne struje),
 • elektromotor sa povratnom oprugom je standardno opremljen krajnjim prekidačima koji se mogu koristiti za indikaciju položaja lamele klapne.

Šta je novo:

 • dimenzije na zahtev u koracima od po 1mm,
 • standardni obostrani revizioni otvori za brzu kontrolu položaja lamele,
 • moguća visina kanala već počev od 100mm,
 • moguća nadogradnja pokretača bez demontiranja kanala,
 • smanjeno je dozvoljeno rastojanje između 2 protivpožarne klapne na 60mm i između protivpožarne klapne i nosećih konstrukcija na 40mm; usklađeno sa CE zahtevima,
 • jedna vrsta protivpožarne klapne za sve ispitane veličine i primene,
 • jednostavna ugradnja vatrozaštitnih ploča od 7 različitih proizvođača; usklađeno sa CE zahtevima.
 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;