INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Savremeni građevinski materijali i Lafarge inovativna rešenja u službi reurbanizacije i očuvanja istorijskog nasleđa - Kompleks "Novi Dorćol"

01.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nekadašnja industrijska zona na prestoničkoj opštini Stari Grad ubrzano dobija novi izgled i namenu, a na realizaciji projekta "Novi Dorćol" uz kompaniju Deka Inženjering i ESB Beton učestvuje i kompanija Lafarge BFC, poznata po najkvalitetnim  materijalima i svojim inovativnim rešenjima u građevinarstvu.

"Novi Dorćol" - budući izgled

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Dorćol" u Venizelosovoj ulici počela je u martu ove godine. Planirana površina objekata iznosi oko 100.000m², a uključuje preko 500 stanova različite strukture, lokale u prizemlju višespratnica, te više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži, dok će sami objekti  biti okruženi sa  4.000m² zelenih površina. Tokom realizacije projekta planirana je i rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg tekstilnog centra, tzv. Platnare, koja se nalazi u okviru parcele; istorijski objekat će biti sačuvan i inkorporiran u novi višenamenski kompleks.

Naime, na ovom prostoru se svojevremeno nalazio centar tekstilne industrije "Prvo kraljevsko povlašćeno preduzeće za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije" otvoreno 1897. godine, da bi po okončanju  II svetskog  rata na istoj lokaciji bila otvorena fabrika liftova "David Pajić Daka".

- Kompanija Lafarge BFC primenom svojih materijala i adekvatnih rešenja ostavlja neizbrisiv trag u izgradnji modernog Beograda, a učestvujući u projektima poput kompleksa "Novi Dorćol" dajemo svoj doprinos očuvanju kulturne i istorijske baštine, na šta smo posebno ponosni - navode u Lafarge-u.

"Novi Dorćol" - radovi na izgradnji kompleksa

- Kako bi se izašlo u susret zahtevima dinamike izgradnje ali i kompleksnosti objekta, odlučili smo se za proizvodnju i isporuku betona sa dva tipa cementa. Za potrebe izgradnje masivnih ploča, čija je zapremina pojedinačnih taktova oko 500m³ betona i debljine 0.80m, isporučuje se beton sa Lafarge cementom tipa CEM II/B-M (V-L) 42.5N. Ovakav beton je idealan za masivna betoniranja, sa umerenim priraštajem ranih čvrstoća ali viskom krajnjim čvrstoćama, te smanjenom mogućnosti pojave pukotina. Dinamika i brzo premeštanje oplate je na ovakvim objektima od izuzetne važnosti, zbog  čega se za betoniranje konstruktivnih zidova i stubova koristi Lafarge cement tipa CEM II/A-M (S-L) 42.5R, koji daje visoke i rane i krajnje čvrstoće. Kombinovanjem pomenute dve vrste betona shodno aplikativnim potrebama gradilišta, napravljen je iskorak u pogledu krajnjih potreba, kada su u pitanju kvalitet i dinamika - ističu u kompaniji Lafarge.

Izgradnjom objekata na Donjem Dorćolu nekadašnja industrijska zona grada biće transformisana u urbani kompleks, sa inkorporiranim elementima arhitekture sa kraja XIX veka. Projekat "Novi Dorćol" je svetao primer građevinske intervencije u starom jezgu Beograda, koji će, sa jedne strane, doprineti da ovaj deo prestonice nastavi život u duhu savremenih potreba, uz, sa druge strane, očuvanje kulturnog nasleđa, te uključivanje pređašnjih industrijskih objekata u moderne istorijske tokove.
 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;