INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na Novom Beogradu planiran stambeno-poslovni kompleks sa dve kule od po 95 metara i pogledom na Dunav

27.05.2020. | B. Petrović | eKapija

Ambiciozan projekat gradnje stambeno-poslovnog kompleksa sa dve visoke kule na atraktivnoj lokaciji bloka 12 na Novom Beogradu aktuelizovan je posle čitave jedne decenije.​ Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda najavio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju ovog kompleksa, koji će se prostirati na gotovo 100.000m² nadomak Yu biznis centra.

Arhitektonsko rešenje stambeno-poslovnog kompleksa u bloku 12 na Novom Beogradu

Arhitektonsko rešenje stambeno-poslovnog kompleksa u bloku 12 na Novom Beogradu uradio je profesor Dejan Miljković, dia

Kompleks s pogledom na Dunav i zgradu nekadašnjeg SIV-a najavljivan je još 2009. godine, kada je firma Razvoj blok 12 otkupila zemljište u nekadašnjem vlasništvu Energoprojekta.

Osam godina kasnije donet je i Plan detaljne regulacije ove lokacije, a firma Urbanistički centar, koja ga je izradila, sada je uradila urbanistički projekat za gradnju ovog projekta čiji je naručilac i investitor kompanija Termomont.

Planski osnov za izradu projekta predstavlja Plan detaljne regulacije (PDR) dela bloka 12 iz 2017. godine. Ova zona je prema tom PDR-u predviđena za gradnju mešovitih gradskih centara, sa obaveznim pratećim sadržajima javne namene, kao što su vrtić, biblioteka i dom zdravlja na 15m², sa ambulantom u okviru kompleksa.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi u okviru katastarske i gradske opštine Novi Beograd, na neizgrađenom delu bloka 12, između Bulevara Nikole Tesle i planiranih ulica Nova 1 i Nova 2.

Arhitektonsko rešenje stambeno-poslovnog kompleksa u bloku 12 na Novom Beogradu

Arhitektonsko rešenje stambeno-poslovnog kompleksa u bloku 12 na Novom Beogradu uradio je profesor Dejan Miljković, dia

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa je urbanističkim projektom planirana na dve parcele, ali će kompleks će predstavljati jedinstvenu funkcionalnu celinu. Na svakoj od parcela planira se izgradnja podzemne garaže u dva nivoa, sedmospratne terasaste poluatrijumske lamele i kule sa po 26 spratova visine 95 metara. Kule će u prizemlju imati i galeriju, a na krovu obe kule biće postavljene svetiljke prema uslovima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Lokali i socijalni sadržaji smešteni su na niskom i visokom prizemlju lamela. Ceo kompleks imaće pogled na Dunav, zgradu Palate Srbia (SIV) i centar grada.

Ukupan broj stanova na obe parcele biće 604, a planirani broj stanovnika je 1.752. Urbanistički projekat za ovaj kompleks predviđa koncept otvorenog bloka i nalaziće se na javnom uvidu od 2. do 9. juna 2020. u zgradi Gradske uprave.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;