SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Srbiji se zbog loše termoizolacije troši 5 puta više energije od proseka u EU

26.05.2020. | E. B. Talijan | Novosti

Srbija troši četiri do pet puta više energije od proseka EU i još uvek ima 300.000 kuća koje nisu termički izolovane. Zato su veoma značajna planirana ulaganja države od pola milijarde dinara, koja će u narednom periodu biti iskorišćena za unapređenje energetske efikasnosti škola, vrtića i domova zdravlja. Iz Vlade su najavili da će od naredne godine postojati i finansijska podrška građanima da to isto učine i sa svojim kućama i zgradama, da urade izolaciju, zamene stolariju i neefikasne uređaje u domaćinstvima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Dragana Korica, iz organizacije Savet zelene gradnje Srbije, kaže da je veoma bitno da se domaćinstvima pomogne da što pre unaprede energetsku efikasnost.

- Na taj način bi se uštedela energija i smanjila emisija ugljen-dioksida i njegov negativan uticaj na životnu sredinu - objašnjava Korica, za Novosti. - Prednosti su mnogobrojne, građanima će ovo kasnije doneti ekonomske koristi kroz smanjenu potrošnju za zagrevanje, a kao društvo ćemo imati čistiji vazduh. Ona ocenjuje da će napredak sigurno biti mnogo veći kada postojeće energente zamenimo obnovljivim izvorima, na čemu se, takođe, radi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će 500 miliona dinara, koji su predviđeni za objekte javne namene, ići preko budžetskog fonda, na osnovu konkursa na koji se javljaju lokalne samouprave.

- Do sada smo finansirali 77 projekata namenjenih energetskoj efikasnosti i ostvarena je ušteda energije oko 40 odsto - istakao je Antić. - U rehabilitaciju daljinskog sistema grejanja, u proteklih nekoliko godina je uloženo oko 130 miliona evra u 22 toplane širom Srbije.

U sledećoj fazi obezbediće se stručna i finansijska podrška građanima da svoje stanove i kuće učine efikasnijim. Ministar podseća da je uvedena naknada za tu namenu i ističe da se trenutno, uz pomoć Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj, radi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost.

- U domaćinstvima postoje tri ključna segmenta koja treba unaprediti, a to su loša izolacija i stolarija i vrlo neefikasni uređaji - kazao je ministar. - Uloga tog fonda će biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti koji će obuhvatiti te elemente. On očekuje da će fond biti formiran do kraja ove, a da će od naredne, 2021. godine, krenuti pomoć domaćinstvima.

 

Komentari: 1

Jugoslav 26.05.2020 21.59.59

Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnjeno, ali postoji mala začkoljica Upravnik sam zgrade koja je uradila energetsku sanaciju zgrade i po projektu smanjila potrošnju toplotne energije sa 140kW po metru na 90kW. Tioplota u stanovima je osetno poboljšana čak do 27 stepeni. Troškovi izvedenih radova su oko 33000 evra. Od gradske toplane smo tražili predlog da vlasnici stanova nekako povrate uloženo kroz cenu grejanja ili očitavanje urošene količine toplote, a dobili smo odgovor da će radnik toplane izvršiti podešavanje podstanice da se smanji temperatura. Koji je pravni lek da se uloženo isplati.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;