INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Leskovac će krajem 2020. godine dobiti novi centralni trg

15.05.2020. | eKapija

Izgradnja trga u Leskovcu vredna je 223 miliona dinara. Kako je rekao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ovo je jedno od najvećih gradilišta u gradu, i ako se sabere površina samog trga, koji će biti izgrađen na 8.600m² i trotoara na Bulevaru na površini 2.700m², dolazi se do zaključka da će ovaj deo u centru grada biti uređen na fantastičnoj ukupnoj površini od 11.300m² .

Govoreći o rokovima, gradonačelnik je podsetio da su radovi počeli krajem 2019. i da se završetak radova očekuje krajem 2020. godine.

Leskovac će krajem 2020. godine dobiti novi centralni trg

Leskovac će krajem 2020. godine dobiti novi centralni trg (Foto: JP Urbanizam i izgradnja)

- Deo drveća je prebačen u park u ulici Kralja Petra Prvog, fontana u park Devet Jugovića i vrednost te investicije je 5,9 miliona dinara - dodao je i rekao da su u Leskovac stigle ploče koje će biti postavljene na trg.

Direktor JP Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić je rekao da su počeli radovi na izgradnji pozornice i tehničkih prostorija u kojima će biti smeštena oprema za regulisanje rada fontane, zalivanje zelenila i elektroenergetske instalacije, i istakao da kada navedeno bude završeno, može se reći da je završen najteži deo posla.

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, je rekla da je na gradilištu napravljen značajan pomak i da će centralni gradski trg biti popločan granitnim pločama.

- Popločane površine će biti u prirodnom granitu, koji je jako svetle boje, što će doproneti komforu trga, jer će privlačiti manje svetlosti i toplote. I klupe koje će biti postavljene u završnoj fazi će biti od granita. Na trgu će se naći i veliki broj info panela na kojima će biti istaknuta obaveštenja koja građanima nedostaju, posebno onima koji ne koriste internet, a mislili smo i na interaktivne panele. Osim pozorinice, koja će biti stepenasta, imamo i podest za spomenik, koji će dati akcenat trgu. Taj spomenik biće vajarsko delo, oslikavaće duh našeg naroda, spomenik našeg duha i mentaliteta. Na ulazu u trg naći će se karta ili mapa starog Leskovca, za sve one koji su zaboravili kako je to izgledalo. Što se tiče vodenog elementa, parterne fonatane, ona će se naći između podesta i pozornice, na radost dece. Pored zelenila, trudili smo se da imamo i veći broj drveća, jer je potrebno drveće koje će stvarati hladovinu za klupe koje će se nalaziti po obodu - dodala je Grebenarevićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;