IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi krovovi u Beču proizvodiće čistu energiju

30.04.2020. | eKapija

Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sistema na milion svojih krovova, a tom ostvarenju će svakako pomoći najnovije izmene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obavezu ugradnje fotonaponskih sistema na svakom novom gradskom krovu.

Najava izmena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije donosi veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog privrednog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Članica bečkog gradskog veća zadužena za izgradnju stanova Katrin Gal i predstavnik Zelenih Peter Kraus najavili su uvođenje obaveze ugradnje fotonaponskih sistema na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru.

- Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalnije prilagođavanje klimatskim promenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati savremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost - kazala je Katrin Gal.

- Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski sistemi na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvana okolina posebno su važni u ovom kriznom i neizvesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspeh u budućnosti - izjavio je predstavnik Zelenih Peter Kraus.

Reformom građevinskih propisa Grada Beča pridodati su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, na primer, dodate mere kojima se ublažavaju efekti klimatskih promena, omogućava bolje upravljanje podzemnim vodama ili povećava primena načela cirkularne ekonomije. Takođe, bečki savetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti. Za određene novogradnje u Beču je još ranije bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih sistema, no reforma građevinskih propisa sada donosi obavezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade. Snaga instaliranih fotonaponskih sistema treba da omogući proizvodnju električne energije za direktno napajanje zgrada, na primer, u njihovim zajedničkim prostorima. Takođe, tamo gde ima smisla instalirati veću snagu FN sistema, ta opcija će moći da se koristiti u većoj meri zahvaljujući odgovarajućim finansijskim podsticajima.

Prema ranijim propisima, obavezna ugradnja FN sistema nije mogla da se primeni tamo gde to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obaveza morati da se ispuni na rezervnim površinama, čime se generealno jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektor građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i delotvornije upravljanje u budućnosti. Od sada će svi zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola moći da se predaju elektronskim putem, pa će se u svakom trenutku biti moguće pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rešavanje. Nadležnom telu će elektronskim putem moći da se predaju kopije građevinskih planova, a reforma reguliše i uvođenje elektronskog potpisa, elektronske dostave i opštih uslova za elektronski promet.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
ALTERNATIVA1997-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;