INFONET-468X60-BANNER

Popločavanje zelenila na niškom Trgu

23.04.2020. | Južne vesti

Zelena površina oko Čairske česme na Trgu kralja Milana u Nišu biće popločana. Mnogi negoduju i ističu da zelenilo ne treba betonirati. Ipak, za bunt je kasno, jer iz kabineta gradonačelnika podsećaju da je to plan već dve godine i da su građani tada mogli da daju primedbe.

Nakon rekonstrukcije parka preko puta Gradske kuće, radnici firme koja je dobila posao uređenja centra Niša zamenili su novim stare kocke u istočnom delu Trga i krenuli da rade oko Čairske česme. Veći deo travnate površine je raskopan i u toku su pripreme za popločavanje.

Budući izgled Trga prema projektnom planu (foto: Sekretarijat za izgradnju, Gradska uprava Niš)

U toku je popločavanje prostora oko Čairske česme i oko ventilacije za podzemni prolaz, što je deo celine 1. Radovi se izvode u potpunosti u skladu sa projektom i urbanističkim projektom koji je prošao sve zakonske procedure i bio prezentovan javnosti, gde je pružena prilika da se kroz pisane i usmene prigovore na javnoj raspravi iznesu svi predlozi i primedbe. Na izradi projekta radio je Građevinski fakultet u Nišu i bila je uključena kompletna stručna javnost Grada. 

Nadležni uveravaju da će biti više drveća, a u Direkciji za izgradnju koja nadzire radove kažu da je u parku pored keja već posađeno 20 visokih lišćara, 18 visokih četinara i 18 srednjih lišćara. Nova stabla nikla su i na istočnom delu Trga i najavljuju da će ih biti još.

U kabinetu gradonačelnika pojašnjavaju i zašto oko česme više neće biti trave. - Projektom je predviđeno unapređenje zelenila u vidu sadnje 160 novih stabala i ozelenjavanje i navodnjavanje svih slobodnih površina. Korekcije zelenila se vrše samo uz samu Čairsku česmu kako bi se učinila dostupnijom građanima i turistima. Travnata površina na samom trgu ostaje i biće obnovljena - dodali su.

Rok za ulepšavanje i završetak svih radova na Trgu kralja Milana je kraj ove godine. Iako radovi nisu prekidani zbog vanrednog stanja, kažu da je manje radnika na terenu zbog korone, te da će zato rok biti produžen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;