PRIJAVA-468X60-BANNER

Kako optimizovati dnevnu svetlost u prostoriji

01.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Prirodna svetlost ima niz prednosti za dom, pa je zato važno da se prilikom uređenja misli i o tome.  Sunce ne utiče samo na količinu svetlosti u prostoriji, već može značajno uticati i na temperaturu prostorije. Važno je da se razmisli o orijentaciji prozora i prostorija u odnosu na izvor svetlosti.

Količina potrebnog prirodnog svetla zavisi od veličine prostorije, a preporučuje se da prozori zauzimaju 10 do 20% površine prostora. Ovde se pre svega, misli na klasične, zidne i krovne prozore, tako da u prostoriji od 10m² prozori treba da zauzimaju površinu između 1 i 2m². 

Krovni prozori omogućuju dopiranje prirodnog svetla u inače mračne prostorije. Ako se prilikom uređenja enterijera doda svetliji nameštaj i ofarbaju zidovi u svetlije nijanse, to može pomoći pri reflektovanju prirodnog svetla sa krovnih prozora.

Ako klasični krovni prozori nisu dovoljni, prozor za ravan krov može biti dobro rešenje, jer će obezbediti dovoljno prirodnog svetla, pa će tako uneti život u centralni deo prostorije. Ako se ostavi dovoljno prostora između nameštaja, stvoriće se dodatni prostor za širenje svetla.

Predlozi za položaj krovnih prozora

Primer: kuhinja - Svetlo iznad glave, iz izvora kao što je krovni prozor, propušta puno sunca u radni prostor kuhinje. Površine od svetlih materijala, kao što su vrata ormana i radne ploče reflektuju svetlost, pa je dodatno raspršuju po celoj prostoriji. 

Primer: dnevna soba - Krovni prozori na vrhu krova obezbeđuju mnogo svetla u celoj prostoriji i obasjavaju sve zidove prirodnom svetlošću. Tamne površine kao što su tepisi i veći komadi nameštaja upijaju svetlost i čine sobu tamnijom.

Dobro rešenje je postavljanje prozora, tako da se prati kretanje sunca, omogućujući zracima sunca da ulaze u prostoriju tokom celog dana. Ukoliko, zbog rasporeda prostorija nije moguće postaviti krovne prozore po pravilu, postoji mogućnost ugradnje svetlosnih tunela. 

Sa VELUX svetlosnim tunelima moguće je da dobijete dnevnu svetlost čak i u najmračnijim delovima kuće, jer prenosi svetlost čak do 6 metara u prostoriji. Odlično su rešenje i za zimske dane. 

Saznajte kako da na najbolji i najefikasniji način optimizujete svetlo u svim prostorijama, u VELUX besplatnom vodiču, dok savete za uređenje potkrovlja možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;