INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena oaza u centru Bijeljine

24.03.2020. | Slađana R. Mrkonjić | Blic

Radovi na uređenju Gradskog parka u Bijeljini privode se kraju. Popločavanje staze u centralnom delu deo je projekta uređenja najveće zelene površine u Bijeljini, koja je u prethodnom periodu dobila teretanu na otvorenom, inkluzivno igralište za decu i nekoliko pristupnih rampi. Uskoro će biti postavljeni postamenti za biste srpskim velikanima – Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Ivi Andriću i Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da je cilj ove lokalne zajednice da gradski park bude oaza mira i odmora za sve sugrađane, ali i mesto gde se sugrađani mogu baviti sportom ili dovesti mališane da se igraju.

– Izdvojili smo za ove namene oko 70.000 KM iz budžeta. Isto toliko smo planirali za radove na popločavanju staze koja povezuje Ulicu Srpske vojske i Ulicu Kneza Miloša, tako da ćemo urediti kompletan centralni deo parka, zajedno sa poprečnim stazama. Tender je raspisan i verujemo da ćemo i ovaj posao uraditi u planiranom roku – istakao je Mićić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Građevinska ekpanzija uzela je danak. I malobrojne zelene površine pretvorene su u parkinge ili slične betonske površine. Često smo svedoci vandalskog ponašanja nesavesnih sugrađana, koji oštećuju drveće ili uništavaju cvetne aleje. I o tome bi trebalo da nadležni povedu računa i pooštre inspekcijske kontrole i kazne – kaže Mileva Marković.

Osim roditelja sa decom, u Gradskom parku sve više je i rekreativaca i sportista, jer je ovo jedini prostor u centru grada gde mogu da borave u prirodi na otvorenom.

Park u Bijeljini botanička je retkost i jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada. Počeo ga je graditi Austrijanac Johan Kajzer 1891. godine na mestu na kome se nekada nalazila stočna pijaca. Sadnice platana, do tada nepoznatog u ovim krajevima, ali i kestena, topole, lipe, jablana, jele, tuje, bora i bukve, donosio je Kajzer iz Beča, Pešte i drugih evropskih gradova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;