BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Do kraja godine počeće uređivanje 8 malih trgova

02.03.2020. | M. Stanojković - G. Novaković | Novosti

Ukupno osam neuređenih prostora na centralnim gradskim opštinama biće ulepšano u narednom periodu. Grad Beograd planira pretvaranje ovih otvorenih lokacija u manje trgove, odnosno pjacete. Uglovi ulica na Vračaru, Starom gradu i na Paliluli, dobiće lepše lice, a sugrađani nova mesta za predah.

Za projekat uređenja osam manjih trgova urađena su idejna rešenja i trenutno je u toku prikupljanje dokumentacije. Prvi radovi očekuju se ove godine.

- Na ovim lokacijama biće postavljene granitne ploče ili kocke, i to će biti upotpunjeno zelenilom - otkrio je glavni urbanista Marko Stojčić. - Na pet lokacija biće postavljene fontanice i klupe, a svuda će biti napravljeni i parkinzi za bicikle.

Budući izgled ulice Marka Kraljevića

Jedna od lokacija koje će dobiti novi izgled jeste ugao Balkanske ulice, Admirala Geprata, Sarajevske, Milovana Milovanovića i Gavrila Principa. Ovim uređenjem prostor za pešake proširiće se oko 300 kvadrata, pa će ovaj skver imati površinu od 1.600 kvadrata. Na ovom mestu biće posađeno sedam novih stabala, koje će krasiti ambijentalna rasveta. Biciklisti će moći da ostave svoja vozila na 12 mesta, a prolaznici da se okrepe na novoj česmi sa pijaćom vodom. Drugi skver će se nadovezati na ovaj i prostiraće se celom dužinom Ulice Milovana Milovanovića.

Novi drvored krasiće i ulicu Marka Kraljevića. Ona će posle uređivanja imati pešačku zonu od 1.120 kvadrata. Na ovom mestu predviđeno je da se postavi i skulptura.

U okviru pomenutog projekta, svoje obeležje, kao što je najavljeno, dobiće i glumci Milena Dravić i Dragan Nikolić. Njihov "Obraz uz obraz" krasiće novi skver na uglu Mileševske ulice i Cara Nikolaja. Isto na Vračaru, na uglu Njegoševe i Maksima Gorkog, sugrađani će dobiti prostor za šetnju površine od 800 metara kvadratnih.

Ove godine trebalo bi da bude realizovana i ideja o Crvenom trgu na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Strahinjića bana. Prema planu, on će biti popločan crvenom opekom i takođe će dobiti vajarsko delo kao ukras.

Kada je reč o uređivanju dela Palilule, pjaceta će biti izgrađena na oko 600 kvadrata na uglu Dalmatinske ulice i Kneza Danila. Celim potezom protezaće se biciklistička staza, a ljubitelji lakih dvotočkaša imaće pet parking-mesta. Najveću površinu imaće skver oko Palilulske pijace. Prostiraće se na 4.900 kvadrata i biće dodatno ozelenjen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;