INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ove godine će potpuno biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save

31.01.2020. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas (31.01.2020) gostujući na Studiju B, da će ove godine biti potpuno rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save.

– Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen. Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koje nam predstoji. Autori ovog jedinstvenog rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković. Novi park će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče. Uređenje ovog parka finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a u čitav proces uključena je Srpska pravoslavna crkva – rekao je Vesić.

Ove godine će potpuno biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save

Ove godine će potpuno biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save (autori rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković)

On je istakao da će novim rešenjem biti posebno istaknut spomenik voždu Karađorđu, kao i da objekat koji se vidi na rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom pa uz Katanićevu, predstavlja samo mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj će stolovati srpski patrijarh.

– Ovaj objekat je ranije bio predviđen svim urbanističkim planovima grada, a projekat će raditi akademik Mitrović i arhitekta Miljković. Završetkom Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se na neki način velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru – kazao je Vesić.

Kada smo kod Deroka, dodao je Vesić, na predlog našeg gradskog arhitekte Marka Stojčića, Aleksandar Deroko će tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;