PRIJAVA-468X60-BANNER

Banja Luka uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

22.01.2020. | D. Lalić | Novosti

Grad Banja Luka će, zajadno sa Gradiškom, biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će omogućiti elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, saopšteno je na sučerašnjoj (21.01.2020) prezentaciji ovog sistema u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kako je rečeno na prezentaciji, očekuje se da će sistem biti u upotrebi za nekoliko meseci.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ministarka Srebrenka Golić, istakla je da je osnovni cilj ovog projekta da svi investitori, domaći i strani, uopšte fizička i pravna lica, mogu lakše ostvariti svoja prava i put do građevinske dozvole. Kako je navela, u praksi će to značiti da investitor, putem aplikacije, sa svog mobilnog telefona, iz bilo kog dela sveta, može podneti zahtev za građevinsku dozvolu.

- Reč o jednom od segemenata reforme javne uprave u okviru projekta "Lajf" uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije i Vlade Velike Britanije, koji su donirali softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Ovo je početna faza, jer da bi projekat zaživeo potrebno je da u elektronskoj formi bude sva tehnička dokumentacija i elektronski potpis. Posebna pažnja mora se obratiti na vlasnički list i ovaj projekat će u principu biti zavisan od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja svu vlasničku strukturu mora imati u digitalnoj formi. Dakle, moramo imati čistu vlasničku strukturu, jer je to osnovni preduslov da bi građanin uopšte dobio građevinsku dozvolu – pojasnila je Golić.

Gradonačelnik Igor Radojičić, ukazao je da je Banja Luka još pre dve godine uvela mogućnost jednošalterskog izdavanja građevinskih dozvola, kao prvom koraku ka konačnom cilju – uvođenju elektronske građevinske dozvole.

Pokazalo se da jednošalterski sistem veoma uspešno funkcioniše i da najveći broj fizičkih lica koristi tu mogućnost. Elektronska građevinska dozvola je korak napred, a zahvaljujem na izboru Banja Luke koja je će ovo, zajedno sa Gradiškom, sprovoditi kao pilot-projekat. Broj dozvola za velike projekte koje Grad izda tokom jedne godine iznosi preko stotinu i nadamo se da će, u roku od tri ili četiri meseca, softver biti instalisan, odnosno da će sistem biti operativan i da će ova usluga biti široko dostupna za sve – rekao je Radojičić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;