INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Banja Luka uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

22.01.2020. | D. Lalić | Novosti

Grad Banja Luka će, zajadno sa Gradiškom, biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će omogućiti elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, saopšteno je na sučerašnjoj (21.01.2020) prezentaciji ovog sistema u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kako je rečeno na prezentaciji, očekuje se da će sistem biti u upotrebi za nekoliko meseci.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ministarka Srebrenka Golić, istakla je da je osnovni cilj ovog projekta da svi investitori, domaći i strani, uopšte fizička i pravna lica, mogu lakše ostvariti svoja prava i put do građevinske dozvole. Kako je navela, u praksi će to značiti da investitor, putem aplikacije, sa svog mobilnog telefona, iz bilo kog dela sveta, može podneti zahtev za građevinsku dozvolu.

- Reč o jednom od segemenata reforme javne uprave u okviru projekta "Lajf" uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije i Vlade Velike Britanije, koji su donirali softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Ovo je početna faza, jer da bi projekat zaživeo potrebno je da u elektronskoj formi bude sva tehnička dokumentacija i elektronski potpis. Posebna pažnja mora se obratiti na vlasnički list i ovaj projekat će u principu biti zavisan od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja svu vlasničku strukturu mora imati u digitalnoj formi. Dakle, moramo imati čistu vlasničku strukturu, jer je to osnovni preduslov da bi građanin uopšte dobio građevinsku dozvolu – pojasnila je Golić.

Gradonačelnik Igor Radojičić, ukazao je da je Banja Luka još pre dve godine uvela mogućnost jednošalterskog izdavanja građevinskih dozvola, kao prvom koraku ka konačnom cilju – uvođenju elektronske građevinske dozvole.

Pokazalo se da jednošalterski sistem veoma uspešno funkcioniše i da najveći broj fizičkih lica koristi tu mogućnost. Elektronska građevinska dozvola je korak napred, a zahvaljujem na izboru Banja Luke koja je će ovo, zajedno sa Gradiškom, sprovoditi kao pilot-projekat. Broj dozvola za velike projekte koje Grad izda tokom jedne godine iznosi preko stotinu i nadamo se da će, u roku od tri ili četiri meseca, softver biti instalisan, odnosno da će sistem biti operativan i da će ova usluga biti široko dostupna za sve – rekao je Radojičić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;