INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad urbanizuje Kovilj

16.01.2020. | B. Petrović | eKapija

Grad Novi Sad je odlučio da omogući urbanizaciju jednog od svojih najpoetičnijih predgrađa. Selo Kovilj, rodno mesto srpskog pesnika Laze Kostića, poznato i po pravoslavnom manastiru Kovilj, koji je prema predanju osnovao Sveti Sava, ali i divljem ritu Arkanj zvanom bački Amazon i čuvenoj čardi "Na kraju sveta", uskoro bi moglo da dobije stambeno-poslovne zone i sportski centar.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema Konceptualnom okviru plana detaljne regulacije prostora za porodično stanovanje i sportski centar u Kovilju, čiji je naručilac Grad Novi Sad, a koji je izradilo novosadsko javno preduzeće Urbanizam, na prostoru površine oko 62,40 hektara koji sada delom zauzimaju povrtnjaci i vinogradi moguća je gradnja stambenih objekata za porodično stanovanje, moguće i poljoprivrednog tipa, kao i stambeno poslovnih objekata, a posebno je poželjno poslovanje iz oblasti obrazovanja, zdravstva i brige o starim licima. Dozvoljena spratnost objekata je P+1+Pk.

Planom je predviđena i gradnja sportsko-rekreativnog centra na površini od 10,5 hektara, u okviru kojeg je planirana gradnja sportskih terena za različite sportove i univerzalna hala od oko 2.500m², uz koji je predviđen i manji hotel za smeštaj korisnika sportskog centra.

Prostor namenjen gradnji je samo delimično infrastrukturno opremljen, nije povezan sa sistem javnog prevoza i nema izgrađene biciklističke staze, pa je planirana izgradnja saobraćajnica, nove mreže elektronskih komunikacija, sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže, kanalizacione mreže atmosferskih voda, gradnja novih trafostanica ili priključaka na postojeću mrežu, ali i postavljanje solarnih panela na krovove objekata, postavljanje solarnih kolektora i korišćenje toplotnih pumpi za grejanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;