Niče nova Ovča

16.01.2020. | eKapija

Beograd bi mogao da dobije još jednu Ovču. Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na rani javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za novo naselje Ovča, kojim je predviđena gradnja stambenih blokova, objekata javne namene, komercijalnih i sportskih sadržaja i prateće infrastrukture za 14.670 stanovnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako stoji u ovom dokumentu, koji je na javni uvid izložen od 15. januara do 14. februara 2020, novo naselje planirano je za gradnju južno od postojeće Ovče.

Planom koji je izradio Urbanistički zavod Beograda obuhvaćeno je oko 120 hektara, i na toj površini mogu da se izgrade vrtići, osnovne i srednje škole, dom zdravlja, kao i novi stambeni kompleksi, komercijalni sadržaji, sportsko-rekreativni centar i groblje. Konkretno, planirana je gradnja četiri predškolske ustanove kapaciteta od 270 do 300 dece svaka, zatim 2 osnovne škole za po oko 800 učenika i jedna srednja škola za maksimalno 720 đaka Predviđena je i izgradnja jedne ustanove primarne zaštite, ustanove socijalne zaštite i jednog objekta za kulturu sa višenamenskom univerzalnom salom sa scenskim prostorom.

Uz gradnju novih stambenih kompleksa, u planu je i sanacija neplanski građenih postojećih stambenih blokova, a novo naselje imaće ukupno 5.059 stanova.

Sportsko-rekreativni kompleks planiran je na 2,5 hektara, za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportskih ekipa na lokalnom nivou. Od zelenih površina, nova Ovča imaće imaće park na oko 3 hektara sa fontanama i dečjim igralištima, 2 trga sa uređenim platoima i zelenilom i zaštitini zeleni pojas oko naselja.

Planirana je i izgradnja sekundarnih saobraćajnica za pristup novoizgrađenom naselju, kao i biciklističke jednosmerne staze duž Puta za Ovču i ulica Lole Ribara, Stanka Paunovića, Nova 9, Nova 16 i Lička 1.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...