PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kako sprečiti kondenzaciju?

27.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Poznato je da vazduh koji nas okružuje sadrži određenu količinu vode, tj. vodene pare, koja je nevidljiva. To bismo uporedili sa oblakom pare koji nestaje kada ga apsorbuje temperatura. Što je vazduh topliji, može da sadrži više vlage. Međutim, u nekom trenutku dolazi do ’’zasićenja’’ i vazduh na određenoj temperaturi ne može više da primi vlagu. Kada tako zasićen vazduh dođe u dodir sa hladnom površinom, hladi se i oslobađa višak vode koji nosi u sebi, u vidu finog zamagljenja hladne površine ili čak u vidu finih kapljica vode. Još jedan primer za ovo je kada izdišete u pravcu ogledala. Tada dolazi do kondenzacije jer je vazduh koji izdišete je pun vlage i topliji od ogledala.

Kako sprečiti kondenzaciju?

Kondenzacija se može redukovati: redovnim provetravanjem (ukoliko imate VELUX krovne prozore, možete koristiti ventilacioni preklop - otvorite prozor na 5 – 10 minuta nekoliko puta tokom dana, kada su spoljašnje temperature iznad nule, kako bi se vazduh razmenio), ograničavanjem proizvodnje količine vlage, pozicioniranjem radijatora, peći i drugih grejnih tela - ispod prozora, vođenjem računa o grejanju i ventilaciji.

U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni. Rezultat su toplije prostorije, kao i ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se skupi tokom dnevnih aktivnosti, nema mogućnost izlaska iz prostorije. Time se samo podstiče kondenzacija, a javlja se i rizik od pojava alergije i buđi.

Ukoliko se odlučite za VELUX prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklom, problem sa kondenzacijom će biti manji, nego kao kod jednoslojnog stakla u istoj situaciji.

Kako sprečiti kondenzaciju?

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba zaboraviti da je dvostruko ili trostruko staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.

Kako vam ugradnja  krovnih prozora može pomoći?

Ventilacija je veliki korak u brobi protiv kondenzacije, zbog čega VELUX proizvodi krovne prozore sa specijalnim karakteristikama koje mogu pomoći vašem domu da lakše diše. VELUX krovni prozori se mogu otvarati ručno ili električno  kako bi se topli, vlažni vazduh oslobodio iz kuće.

Svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta, a ne od metala ili  vinila. Drvo je odličan prirodni izolator jer ne sprovodi toplotu, kao metal ili vinil. VELUX krovni prozori su dostupni sa energetski efikasnim trostrukim staklom, koje ima funkciju da unutrašnji sloj stakla održava toplijim kako ne bi dolazilo do nastanka kondenzacije.

Više detalja o prevenciji ili smanjenju kondenzacije, pronađite na zvaničnom VELUX sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;