INFONET-468X60-BANNER

Novo naselje uz arheološka nalazišta

26.12.2019. | Š. Marović | Novosti

Urbanistički zavod Beograda izradio je Plan detaljne regulacije za naselje Rospi ćuprija na opštini Palilula, gde je predviđena izgradnja modernih saobraćajnica, poslovno-stambenih zgrada, kao i nekoliko objekata javnih službi. Moderno naselje prostiraće se na 71,9 hektara, a predviđeno je da u njemu, pored sadašnjih 3.500, živi još 13.750 stanovnika. Pošto je prostor bogat arheološkim nalazištima, budući investitor je dužan da, ukoliko se prilikom izvođenja zemljanih radova naiđe na arheološke ostatke, odmah obavesti Zavod za zaštitu spomenika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na ovom prostoru, čuvenom po velikom broju ciglana, planirana je izgradnja tri vrtića za oko 1.230 mališana i oni će biti u blokovima 10, 15 i 16, dve osnovne škole koje će biti u 10. i 11. bloku. Planom je predviđen i dom zdravlja u bloku 18, kao i komercijalni sadržaji i objekti za porodično stanovanje. Potrebno je izgraditi i kompletnu vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu, telekomunikacionu i gasovodnu mrežu. Prostor od 8.700 kvadrata koji pripada pogonu GSP "Beograd", planiran je da tu i ostane, dok će posla biti, kako se planira, za oko 5.500 ljudi.

Na prostoru u okviru granice Plana detaljne regulacije, koji je po nalogu Direkcije pripremio Urbanistički zavod, evidentirani su arheološki lokaliteti koji bi izgradnjom mogli da budu ugroženi.

Reč je o jami sa ranobronzanodopskim materijalom koja je otkrivena 1959. godine na oko 60 metara ispred same Rospi ćuprije. I na samom lokalitetu Rospi ćuprije nalaze se ostaci keltske i ilirske nekropole, kao i rimski grobovi zidani od opeka sa prilozima i šest slovenskih grobova sa prilozima, koji su konstatovani prilikom arheoloških iskopavanja u periodu od 1954. do 1963. godine na bivšoj ciglani "Vardar". U arheološke lokalitete spada i "Prva ciglana", gde je otkriven jedan sarkofag i jedan žižak, kao i ciglana "Polet", gde si otkriveni grobovi iz perioda Seobe naroda.

Rospi ćuprija nalazi se na desnoj obali Mirijevskog potoka, pred njegovo izlivanje u Dunavski rukavac, zauzimajući zapadni kraj Višnjičkog polja. Graniči se sa Karaburmom na zapadu (duž ulice Mirijevski bulevar), Ćalijama na jugu i Bišnjičkom banjom na severoistoku. Sa nadmorskom visinom od 66 metara, Rospi ćuprija je najniža tačka užeg dela grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;