IZOLACIJA-468X60-BANNER

Šta sve predviđa plan za područje nekadašnje novobeogradske fabrike IMT

10.10.2019. | A.K. | eKapija

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda naručilac je Plana detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na Novom Beogradu, na velikom prostoru koji je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT). Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

Cilj izrade Plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrike IMT i FOM, u skladu sa opredeljenjem Grada da iz centralnih područja izmesti radne i industrijske zone i prenameni ih u savremene urbane sadržaje.

Planirana je transformacija privredne zone u mešovite namene (stambene, sa značajnim udelom pratećih komercijalnih, uslužnih i društvenih delatnosti) i poslovne namene.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Važan cilj prve faze Plana je koncipiranje osnovnih preporuka i smernica za urbanističku organizaciju, arhitektonsku razradu i kontekstualno uklapanje jedine preostale zone za značajnu organizovanu izgradnju na teritoriji izgrađenog područja Novog Beograda - navodi se u Planu.

U Elaboratu za rani jani uvod se navodi da obuhvaćena površina iznosi oko 72,7 hektara. U okviru granice Plana nalaze se planirane površine za mešovite gradske centre, stanovanje, komercijalne sadržaje, objekte i komplekse javnih službi, mrežu saobraćajnica, zelene površine i površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Postojeća namena privredne zone odnosi se na dva bivša fabrička kompleksa IMT i Minel, kao i delove nekadašnjeg kompleksa FOM. Кompleks fabrike IMT je najveći, planom obuhvaćene površine od 32,6ha. Кompleks fabrike Minel nalazu se u Zemunskoj ulici, ukupne površine oko 1,6ha.

U okviru ova dva kompleksa izgrađeno je oko 30 objekata: proizvodnih pogona, skladišta, hala, administrativnih i pomoćnih objekata i slično, ukupne BRGP oko 150.000m².

Kada je reč o višestambenom stanovanju, u planu su zgrade sa šest spratova, a izuzetno sa 12 spratova. Mešoviti gradski centar podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, sa osam spratova, a takođe izuzetno sa 12 spratova. Planirani su i objekti samo za komercijalne sadržaje, odnosno za javne službe i garažu, do nivoa četiri sprata.

Površine za objekte i komplekse javnih službi predviđene su za potrebe planiranog broja stanovnika (oko 18.400 stanovnika) u okviru obuhvata plana. Predviđena su još četiri objekta predškolskih ustanova za 270 dece, po objektu, kao i dva objekta osnovnih škola, ukupnog kapaciteta od oko 1.680 učenika. Takođe, predviđen je jedan objekat srednje škole za 960 učenika. U planu je i objekat socijalne i zdravstvene zaštite na dva sprata, za minimun 100 korisnika, kao i jedan dvospratni objekat kulture, odnosno centar buduće društvene zajednice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;