INFONET-468X60-BANNER

Šta sve predviđa plan za područje nekadašnje novobeogradske fabrike IMT

10.10.2019. | A.K. | eKapija

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda naručilac je Plana detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na Novom Beogradu, na velikom prostoru koji je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT). Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

Cilj izrade Plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrike IMT i FOM, u skladu sa opredeljenjem Grada da iz centralnih područja izmesti radne i industrijske zone i prenameni ih u savremene urbane sadržaje.

Planirana je transformacija privredne zone u mešovite namene (stambene, sa značajnim udelom pratećih komercijalnih, uslužnih i društvenih delatnosti) i poslovne namene.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Važan cilj prve faze Plana je koncipiranje osnovnih preporuka i smernica za urbanističku organizaciju, arhitektonsku razradu i kontekstualno uklapanje jedine preostale zone za značajnu organizovanu izgradnju na teritoriji izgrađenog područja Novog Beograda - navodi se u Planu.

U Elaboratu za rani jani uvod se navodi da obuhvaćena površina iznosi oko 72,7 hektara. U okviru granice Plana nalaze se planirane površine za mešovite gradske centre, stanovanje, komercijalne sadržaje, objekte i komplekse javnih službi, mrežu saobraćajnica, zelene površine i površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Postojeća namena privredne zone odnosi se na dva bivša fabrička kompleksa IMT i Minel, kao i delove nekadašnjeg kompleksa FOM. Кompleks fabrike IMT je najveći, planom obuhvaćene površine od 32,6ha. Кompleks fabrike Minel nalazu se u Zemunskoj ulici, ukupne površine oko 1,6ha.

U okviru ova dva kompleksa izgrađeno je oko 30 objekata: proizvodnih pogona, skladišta, hala, administrativnih i pomoćnih objekata i slično, ukupne BRGP oko 150.000m².

Kada je reč o višestambenom stanovanju, u planu su zgrade sa šest spratova, a izuzetno sa 12 spratova. Mešoviti gradski centar podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, sa osam spratova, a takođe izuzetno sa 12 spratova. Planirani su i objekti samo za komercijalne sadržaje, odnosno za javne službe i garažu, do nivoa četiri sprata.

Površine za objekte i komplekse javnih službi predviđene su za potrebe planiranog broja stanovnika (oko 18.400 stanovnika) u okviru obuhvata plana. Predviđena su još četiri objekta predškolskih ustanova za 270 dece, po objektu, kao i dva objekta osnovnih škola, ukupnog kapaciteta od oko 1.680 učenika. Takođe, predviđen je jedan objekat srednje škole za 960 učenika. U planu je i objekat socijalne i zdravstvene zaštite na dva sprata, za minimun 100 korisnika, kao i jedan dvospratni objekat kulture, odnosno centar buduće društvene zajednice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;