INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Republici Srpskoj za 10 godina više od 400km auto-puta

08.10.2019. | Tanjug

Republika Srpska samo do pre nekoliko godina nije imala ni metar auto-puta, sada ima 106 kilometara, a plan je da do 2030. izgradi ukupno 420 kilometara auto-puteva, izjavio je danas (08.10.2019) ministar saobraćaja Neđo Trninić.

Na panelu posvećenom promovisanju infrastrukturnog povezivanja u Jugoistočnoj Evropi u okviru 19. Ekonomskog samita Srbije na kome su učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Trninić je rekao da Srpska ima ambicozne planove koje je spremna da realizuje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je govorio o važnosti regionalnog infrastrukturnog povezivanja i naveo da Srpska prioritet daje povezivanju sa Beogradom, te zahvalio Srbiji na pomoći u realizaciji infarstrukturnih projeketa. “Most u Bratuncu izgrađen je sredstvima Srbije. Srbija će da gradi i most u Rači, a pomaže i kod izgradnje auto-puteva od Bjeljine prema Rači”, rekao je Trninić.

Naveo je da će dalje povezivanje sa Beogradom ići od istočne granice Brčko Distrikta do Bjeljine, dužine od 30 kilometara u šta će biti uloženo oko 240 miliona evera, i od Bjeljine do Rače što je oko 17 kilometara gde će se graditi most na Savi.

“Srbija je izrazila spremnost da taj most radi o svom trošku”, rekao je Trninić i naveo da je to deo prstena povezivanja Sarajeva sa Beogradom. Dodao je i da se u Srpskoj gradi i auto-put na Koridoru 5 C čija je vrednost oko 500 miliona evra.

Ministar saobraćaja Republike Srpske rekao je da je izgrađen auto-put od Banja Luke do Doboja, dužine 72 kilometara i to sredstvima međunarodnih finansijskih institucija, poput EBRD i EIB. U planu je da se nastavi “saradnja na koridoru 5C kroz Srpku dužine 46 kilometara”, dok je u fazi realizacije i izgradnja auto-puta od Banja Luke do Prijedora, dužine 42 kilometera, poručio je. Potpisali smo koncesioni ugovor sa jednom kineskom kompanijom i trenutno je u toku faza pipremnih radova. Pripremni radovi i izgradnja treba da traju pet godina, a onda koncesija 30 godina. Za sada to sve ide po planu”, kaže Trninić.

Plan je da Republika Srpska u naredne dve godine uloži oko 250 miliona evra u izgradnju mreže magistralnih i regionalnih puteva. Srpska očekuje skori početak radova na izgradnji magistralnog puta od Foče prema Šćepan Polju, a sa Crnom Gorom razgovora o potpisivanju međudržavnog sporazuma o izgradnji mosta i svemu ostalom što podrazumeva sporazum o graničnim prelazima, dodao je.

“Nadam se da ćemo i taj projekat dužine 20 kilometara i vrednosti oko 78 miliona evra vrzlo brzo realizovati”, dodao je Trninić. Kako je rekao, izgradnja putne infrastrukture će omogućiti Republici Srpskoj da bude potpuno uključena u mrežu puteva koji povezuju Jugositočnu Evropu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;