INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U Republici Srpskoj za 10 godina više od 400km auto-puta

08.10.2019. | Tanjug

Republika Srpska samo do pre nekoliko godina nije imala ni metar auto-puta, sada ima 106 kilometara, a plan je da do 2030. izgradi ukupno 420 kilometara auto-puteva, izjavio je danas (08.10.2019) ministar saobraćaja Neđo Trninić.

Na panelu posvećenom promovisanju infrastrukturnog povezivanja u Jugoistočnoj Evropi u okviru 19. Ekonomskog samita Srbije na kome su učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Trninić je rekao da Srpska ima ambicozne planove koje je spremna da realizuje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je govorio o važnosti regionalnog infrastrukturnog povezivanja i naveo da Srpska prioritet daje povezivanju sa Beogradom, te zahvalio Srbiji na pomoći u realizaciji infarstrukturnih projeketa. “Most u Bratuncu izgrađen je sredstvima Srbije. Srbija će da gradi i most u Rači, a pomaže i kod izgradnje auto-puteva od Bjeljine prema Rači”, rekao je Trninić.

Naveo je da će dalje povezivanje sa Beogradom ići od istočne granice Brčko Distrikta do Bjeljine, dužine od 30 kilometara u šta će biti uloženo oko 240 miliona evera, i od Bjeljine do Rače što je oko 17 kilometara gde će se graditi most na Savi.

“Srbija je izrazila spremnost da taj most radi o svom trošku”, rekao je Trninić i naveo da je to deo prstena povezivanja Sarajeva sa Beogradom. Dodao je i da se u Srpskoj gradi i auto-put na Koridoru 5 C čija je vrednost oko 500 miliona evra.

Ministar saobraćaja Republike Srpske rekao je da je izgrađen auto-put od Banja Luke do Doboja, dužine 72 kilometara i to sredstvima međunarodnih finansijskih institucija, poput EBRD i EIB. U planu je da se nastavi “saradnja na koridoru 5C kroz Srpku dužine 46 kilometara”, dok je u fazi realizacije i izgradnja auto-puta od Banja Luke do Prijedora, dužine 42 kilometera, poručio je. Potpisali smo koncesioni ugovor sa jednom kineskom kompanijom i trenutno je u toku faza pipremnih radova. Pripremni radovi i izgradnja treba da traju pet godina, a onda koncesija 30 godina. Za sada to sve ide po planu”, kaže Trninić.

Plan je da Republika Srpska u naredne dve godine uloži oko 250 miliona evra u izgradnju mreže magistralnih i regionalnih puteva. Srpska očekuje skori početak radova na izgradnji magistralnog puta od Foče prema Šćepan Polju, a sa Crnom Gorom razgovora o potpisivanju međudržavnog sporazuma o izgradnji mosta i svemu ostalom što podrazumeva sporazum o graničnim prelazima, dodao je.

“Nadam se da ćemo i taj projekat dužine 20 kilometara i vrednosti oko 78 miliona evra vrzlo brzo realizovati”, dodao je Trninić. Kako je rekao, izgradnja putne infrastrukture će omogućiti Republici Srpskoj da bude potpuno uključena u mrežu puteva koji povezuju Jugositočnu Evropu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;