INFONET-468X60-BANNER

Užice rešava problem kanalizacije i vodosnabdevanja u Parku prirode "Šargan-Mokra gora"

12.03.2010. | eKapija

Grad Užice pokrenuo je dva značajna projekta kojima će se rešiti problem otpadnih voda i vodosnabdevanja u Parku prirode "Šargan-Mokra gora".

Kako je za "eKapiju" objasnio Miladin Pećinar iz Direkcije za izgradnju grada Užica, planirana je izgradnja vodozahvata, magistralnog cevovoda, rezervoara, crpnih stanica i izgradnja glavnog kanalizacionog kolektora sa uređajem za prečišćavanje otpadnih voda. Generalne i glavne projekte vodovoda i kanalizacije izradilo je preduzeće "Vodoinženjering" iz Beograda.

- Ukupna površina Parka prirode "Šargan-Mokra gora" iznosi 10.813,73 ha, od čega je 4.433,33 ha u državnoj svojini, a 6.380,40 ha u privatnoj i drugim oblicima svojine. Na području Parka prirode "Šargan – Mokra gora" uspostavljeni su režimi zaštite I, II i III stepena.

- Izgrađenost kanalizacije na području Parka je minimalna, postoji jedan uređaj za prečišćavanje otpadnih voda izgrađen za potrebe "Drvengrada", ali je kapacitet nedovoljan. Izgrađen je i jedan uređaj za potrebe "Železnice Srbije", na koji je povezan manji broj objekata tog preduzeća i nekoliko stambenih objekata – naveo je Pećinar.

Osim nedovoljne izgrađenosti kanalizacije, ni postojeća izvorišta "Kamiško vrelo" i "Klenovac" nisu dovoljna, zato se u cilju stabilnijeg vodosnabdevanja pojačava kaptiranje izvora "Vrelo".

Za navedene projekte sredstva su obezbeđena iz NIP-a, s tim što je za deo projekta koji se odnosi na otpadne vode zaduženo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a za vodosnabdevanje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ugovoreni su radovi za izgradnju kanalizacione mreže sa preduzećem "Jedinstvo" Sevojno za iznos od 71,5 miliona dinara.

Naš sagovornik je naveo da je za projekat otpadnih voda obezbeđena potrebna dokumentacija.

- U toku je izrada glavnog projekta uređaja za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 2.000 ES i studije o proceni uticaja radova na životnu sredinu.

Projekat vodosnabdevanja još nije počeo da se realizuje, ali je za isti obezbeđen najveći deo dokumentacije i saglasnosti.

Govoreći o najznačajnijim korisnicima iz privrede, on je naveo da je "Kotroman" jedino preduzeće koje se nalazi u Parku prirode "Mokra gora", a koje duži niz godina ne radi.

- Najveći potrošači su postojeći i budući turistički objekti Železnice i "Drvengrada", kao i individualni objekti - rekao je Pećinar.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;