IZOLACIJA-468X60-BANNER

Priprema se Plan detaljne regulacije za zelenu oazu od Beton hale do Pančevačkog mosta

08.08.2019. | G. Novaković | Novosti

U toku je izrada Plana detaljne regulacije za buduću linijsku zelenu oazu kojom će biti povezan Dorćol sa Pančevačkim mostom. Takođe se priprema i konkurs za mlade arhitekte koje će raditi na ovom projektu, a uporedo sa tim i anketa za sugrađane. Glavni gradski urbanista Marko Stojčić za Novosti je najavio da želi da se čuje glas naroda, te će upravo Beograđani biti ti koji će se izjasniti šta žele na tom prostoru od ponuđenih sadržaja.

Prema Stojčićevim rečima, ukupno će u ponudi biti oko 30 sadržaja. Zamišljeno je da se u deset celina tu nađu po tri programa.

- Ideja je da tu budu habovi za mlade, za alternativne umetnike. U parku će se naći različiti kulturni sadržaji, kutak za decu, rekreativni i zabavni programi - kaže gradski urbanista.

Linijska zelena oaza kojom će biti povezan Dorćol sa Pančevačkim mostom

Linijska zelena oaza kojom će biti povezan Dorćol sa Pančevačkim mostom (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Još početkom prošle godine priča o linearnom parku nalik na svetske atrakcije postala je aktuelna, a procenjena vrednost investicije je oko 19 miliona evra. U međuvremenu, železnička pruga koja spaja Pančevački most i Savamalu je razmontirana, čime je zelena oaza postala sve izvesnija. Buduća atrakcija Beograda protezaće se na 4,7 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Kako je nedavno ovim povodom rekao Marko Stojčić, projekat za uređenje donjeg Dorćola izradiće američka kompanija Diller Scofidio + Renfro. Upravo ova firma biće i finansijer značajnog projekta, a ideje će biti utkane u Plan detaljne regulacije beogradskog parka. Njime će biti povezan zapušteni deo Dorćola uz reku i centar prestonice. Prva faza transformacije te celine biće potez od Beton hale do teniskih terena „Đoković", a poslednja će obuhvatiti zaleđe Luke Beograd.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;