INFONET-468X60-BANNER

Uskoro kredit za izgradnju dispečerskog centra za železnicu

15.03.2019. | Tanjug

Srbija je tražila novi kredit od Ruske Federacije u iznosu od 172,5 mil EUR, kako bi se finansirala izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC). Reč je o centru za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu, navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Takođe ističu da se potpisivanje ovog sporazuma očekuje u prvoj polovini 2019. godine.

Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisan je 17. januara, tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, između preduzeća Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International (Ruske železnice). Ugovorom su predviđeni radovi i projektovanje u vrednosti od 230 mil EUR, a od ruske strane je tražen kredit za 75% vrednosti projekata, odnosno za iznos od 172,5 mil EUR.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predviđena je realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture, i to radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad (40,4km), procenjene vrednosti 91,9 mil EUR, zatim izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji koja obuhvata projektovanje i izgradnju komponenti dispečerskog centra po novom proširenom projektnom zadatku kojim je predvidena i funkcija upravljanja saobraćaja na pruzi Beograd - Subotica - državna granica - Budimpešta. Predviđena sredstva za ovaj projekat su oko 127,4 mil EUR.

Iz resornog ministarstva napominju da je RŽD International, kroz realizaciju radova na deonici Stara Pazova-Novi Sad, prva kompanija koja će u Srbiji isporučiti i ugraditi signalno-sigurnosne uređaje nivo ECTS-2, koji su po evropskim normama neophodni na prugama velikih brzina, a daljinsko upravljanje predstavlja tehnički i tehnološki produžetak ovog sistema. Radovi na pripremi projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji su otpočeli i krenulo se sa aktivnostima pregleda objekata na terenu, kako bi se stekao uvid u stvarno stanje.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;