PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Uskoro kredit za izgradnju dispečerskog centra za železnicu

15.03.2019. | Tanjug

Srbija je tražila novi kredit od Ruske Federacije u iznosu od 172,5 mil EUR, kako bi se finansirala izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC). Reč je o centru za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu, navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Takođe ističu da se potpisivanje ovog sporazuma očekuje u prvoj polovini 2019. godine.

Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisan je 17. januara, tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, između preduzeća Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International (Ruske železnice). Ugovorom su predviđeni radovi i projektovanje u vrednosti od 230 mil EUR, a od ruske strane je tražen kredit za 75% vrednosti projekata, odnosno za iznos od 172,5 mil EUR.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predviđena je realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture, i to radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad (40,4km), procenjene vrednosti 91,9 mil EUR, zatim izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji koja obuhvata projektovanje i izgradnju komponenti dispečerskog centra po novom proširenom projektnom zadatku kojim je predvidena i funkcija upravljanja saobraćaja na pruzi Beograd - Subotica - državna granica - Budimpešta. Predviđena sredstva za ovaj projekat su oko 127,4 mil EUR.

Iz resornog ministarstva napominju da je RŽD International, kroz realizaciju radova na deonici Stara Pazova-Novi Sad, prva kompanija koja će u Srbiji isporučiti i ugraditi signalno-sigurnosne uređaje nivo ECTS-2, koji su po evropskim normama neophodni na prugama velikih brzina, a daljinsko upravljanje predstavlja tehnički i tehnološki produžetak ovog sistema. Radovi na pripremi projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji su otpočeli i krenulo se sa aktivnostima pregleda objekata na terenu, kako bi se stekao uvid u stvarno stanje.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;