INFONET-468X60-BANNER

Rešeno pitanje opstanka 14 domaćih fabrika stiropora

13.03.2019. | Tanjug

Domaći proizvođači stiropora, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, mogu da računaju na veću proizvodnju tog termoizolacionog materijala. Takođe mogu da račinaju i na proširenje kapaciteta, čime je rešeno pitanje opstanka 14 domaćih fabrika stiropora. Na inicijativu Grupacije proizvođača hidroizolacionih i termoizolacionih materijala PKS, izmenjen je Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada, iz 2017. godine.

Domaća regulativa usklađena je sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okruženju, što proizvođačima otvara vrata za veći plasman stiropora u toplotno-izolacionim sistemima na fasadama objekata, navodi se u saopštenju PKS.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije, kaže da je na ovaj način, posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, rešeno veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dosadašnji Pravilnik u velikoj meri ograničavao je korišćenje stiropora i gotovo u potpunosti eliminisao njegovu primenu na fasadama.

Članovi Grupacije navode da je, pored proširenja primene stiropora, jedan od prioriteta u novom Pravilniku bila protivpožarna zaštita. Prikupljeni su primeri dobre prakse zemalja okruženja i Evropske unije i razmotreni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Domaći Pravilnik, sa aspekta protivpožarne zaštite u građevinarstvu, stroži je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno određuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala.

Milan Tasić, predsednik Grupacije proizvođača termo i hidro izolacionih materijala PKS, vlasnik i direktor Fime, ističe da su u protekloj godini proizvođači stiropora imali pad od 30 odsto plasmana na tržištu ovog građevinskog materijala, zbog prethodnog Pravilnika, koji je usvojen bez konsultacija sa Grupacijom. To je dovelo i do otežanog snabdevanja termoizolacionim materijalima na tržištu Srbije.

Za puni efekat novog Pravilnika potrebne su dve do tri godine da bi se materijal vratio u projekte i narudžbine počele ponovo da rastu, smatra Tasić.

Vladimir Ćujić, potpredsednik Grupacije i direktor marketinga kompanije Austroterm Srbija, kaže da je najveća korist za proizvođače koju je doneo izmenjeni Pravilnik u tome što se stiropor kao komponenta kompozitno-fasadnog termoizolacionog sistema može primenjivati i na višim objektima nego do sada i što su opisi kategorija zgrada izmenjeni tako da će i po tom osnovu stiropor imati širu primenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;