INFONET-468X60-BANNER

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

19.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

„Avala house“, stambeni objekat nesvakidašnjeg dizajna, dobija ove zime svoje obrise zahvaljujuću primeni Agilie™, familije Lafarge brendiranih betona. Ambiciozno i vizionarski zamišljen projekat, pozicioniran na obroncima planine nadomak prestonice, delo je arhitektonskog studija Ten, na čelu sa  Nemanjom Zimonjićem koji odvažno pomera granice na polju arhitekture.

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

„Avala house“ - maketa

Vođeni idejom da kroz seriju stambenih objekata eksperimentišu sa građevinskim materijalima koji su relativno retko u upotrebi kada je individualna gradnja u pitanju, projektanti studija Ten opredelili su se za primenu Agilia betona, čelika i stakla u izgradnji tzv. letnje kuće na Avali. Objekat površine stotinak m², oblika je kvadratnog obruča kroz čiju se unutrašnjost protežu krošnje drveća, koje će ostati neraskidivi deo ambijenta nakon što se tokom leta radovi privedu kraju.

Čelična konstrukcija kuće, teška 8 tona, oslonjena je na tlo samo jednom svojom stranom, dok su preostale tri praktično u vazduhu; glavni oslonac kuće jesu dva masivna betonskla stuba, nestandardnih oblika i dimenzija, izvedena u Agiliji. Manji stub, koji nosi stepenište i ulaz u objekat, površine je 4,5m², dok je drugi značajno veći, površine 12m²; unutrašnjost samog stuba projektovana je kao svojevrstan stambeni pretprostor. 

Objekat će samo sa svoje južne strane biti zatvoren staklenim panelima, dok će preostali deo kuće biti potpuno otvoren u vidu prostranih terasa koje okružuju unutrašnju baštu. - Kuća je pozicionirana više u vazduhu nego na zemlji i zapravo predstavlja pandan praiskonskim kućama podizanim u krošnjama drveća - navodi autor projekta, N. Zimonjić. - Mada naizgled ne pripada srpskoj tradicionalnoj gradnji, avalska kuća nam je suštinski bliska, s obzirom da nas dovodi u neposredan dodir sa prirodom i, sama po sebi, predstavlja svojevrstan kulturni dijalog sa okruženjem - dodao je.

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

Manji noseći stub - izgled pre skidanja oplatnog sistema  

U realizaciji vizionarski zamišljene kuće u krošnjama stabala, ključnu ulogu imao je Lafarge brendirani beton Agilia™. - Izrada predimenzionisanih stubova koji nose tešku čeličnu konstrukciju građevine, najzahtevniji je deo projekta. Oplata za stubove nestandardnih oblika i dimenzija predstavljala je poduhvat sam za sebe; izradili smo je od blažujke sa čeličnim ugaonim segmentima. Primena standardnih betona u konkretnom slučaju, dovela bi do pucanja oplata usled vibriranja. Odlučivši se za Agiliu™, jedinstveni samorazlivajući beton, koji se, usled izuzetne fluidnosti koju poseduje, odlikuje sposobnošću ugrađivanja bez vibriranja, sprečili smo oštećenja na oplati, dok je površina stubova savršeno glatka i ravna - tvrdi Zimonjić.

Sama tehnologija Agilia™ proizvoda omogućuje ugradnju betona bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet uz veću fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama. Kako bi osigurali potpunu primenu standarda vezanih za estetiku i tehničko izvođenje projekta, predstavnici kompanije Lafarge aktivno su učestvovali u razradi projekta i davanju adekvatnih rešenja u saradnji sa autorskim timom studija Ten.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;