Auto-put od Kuzmina do Sremske Rače dobija urbanističke konture

18.02.2019. | RTV

U očekivanju da tokom leta počnu radovi, ubrzano se radi na pripremi dokumentacije za izgradnju auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače.

Izrada plana detaljne regulacije za novi infrastrukturni koridor poverena je CIP iz Beograda a u projekat je uključen i sremskomitrovački Urbanizam. Direktorka ovog preduzeća Mirjana Vašut kaže da se prostor obuhvata plana detaljne regulacije budućeg auto puta u ovoj fazi izrade planova daje orijentaciono. Iako se još uvek ne zna tačna trasa, definisani su osnovni podaci o budućem auto-putu, a na poslednjoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica usvojena je neophodna odluka o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju ove saobraćajnice.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Osnovni pravac pružanja tog koridora je od severa ka jugu, odnosno od postojećeg Koridora 10, od auto-puta Beograd-Zagreb, gde će zapadno od postojeće petlje Kuzmin biti izgrađena nova petlja. Sa te petlje će krenuti koridor koji će delimično prolaziti kroz katastarske opštine Kuzmin i Kukujevci, a zatim dolazi u Bosut i Višnjićevo. Na ovom prostoru će se izgraditi petlja koja će obezbediti pristup na auto-put meštanima Višnjićeva i Bosuta. Zatim se koridor spušta dalje prema jugu, preko teritorije k.o. Sremska Rača, a na prostoru između Bosuta i Sremske Rače prelazi reku Bosut i tu će biti izgrađen jedan most. Zatim dolazi do obale reke Save, nešto pre postojećeg graničnog prelaza i na tom mestu se planira izgradnja kolskog mosta koji podržava ovaj koridor auto- puta - precizira Mirjana Vašut.

Ona naglašava da je ovo orijentaciona trasa i sasvim je izvesno da će širina buduće trase moderne saobraćajnice biti 300 metara, a tačna trasa znaće se u fazi izrade Nacrta plana.

- On će brzo biti završen jer je reč o državnom značaju i radi se svim snagama tako da nacrt očekujemo na javnom uvidu već idućeg meseca - kaže Mirjana Vašut.

Povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske auto-putem predviđeno je i prostornim planovima Vojvodine i Srbije u kojima je ova saobraćajnica definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja.

Kako ističu urbanisti, zona oko budućeg auto-puta postaje veoma atraktivna za investicije, a nakon izgradnje novog auto-puta stanovnici Sremske Rače više neće morati preko graničnog prelaza da putuju do Mitrovice i drugih mesta u Srbiji.

Kako je najavljeno, radovi na izgradnji auto-puta koji će spajati Srbiju i Republiku Srpsku preko Kuzmina i Sremske Rače, počeće u junu ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...