"Beograd na vodi" širi se do Sajma

27.12.2018. | S.B.Milošević | Novosti

Umesto od Brankovog mosta do Gazele, kompleks „Beograda na vodi" prostiraće se sve do Beogradskog sajma. Kako Novosti nezvanično saznaju, zemljište duž leve strane Bulevara vojvode Mišića eksproprisala je država, za potrebe širenja ovog kompleksa.

Zbog širenja "Beograda na vodi", kompanije koje su ovde imale svoje lokale počele su da ih prazne. Izložbeni salon fabrike nameštaja Matis već je razmontiran, a 31. januara 2019. vrata zatvara i Home plus.

- Tačno je da zatvaramo salon zbog širenja „Beograda na vodi" - kaže za Novosti Viktor Čalovski, generalni direktor ovog lanca. - Naša firma je imala višegodišnji ugovor o zakupu objekta kod Eurosan real estate. Zakup nam je otkazan zbog ovog razloga, a novi prodajni salon otvaramo u tržnom centru „Ada mol", kada bude izgrađen.

Objekat nekadašnjeg prevozničkog giganta Jugošpeda, odnosno bivša fabrika hartije koju je podigao industrijalac Milan Vapa 1924. godine, pre šest godina postao je spomenik kulture. U njemu se nalazi nekoliko firmi, koje će sada morati da budu izmeštene. Pre tačno godinu dana Novosti su pisale da će zdanje biti obnovljeno. Tadašnji prvi čovek prestonice Siniša Mali kazao je da će zgradama „Jugošpeda" i „Bigza" biti vraćen stari sjaj.

Tako bi, u sklopu „Beograda na vodi", osim „Geozavoda" i bivše Glavne železničke stanice, trebalo da se nađu i hotel „Bristol" i zgrada „Jugošpeda". Da podsetimo, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove grada Beograda još 2016. eksproprisao je zgrade „Simpa" i slovenačke „Iskre" u Ulici Hadži Nikole Živkovića 2 i 6, koje su prešle u ruke preduzeća „Beograd na vodi".

Projekat postrojenja fabrike hartije uradio je arhitekta Karl Haniš, dok je nadzor nad zidanjem vodio domaći inženjer Vladimir Bilinski. U prostranoj zgradi nalazila su se odeljenja namenjena proizvodnji i skladištenju hartije, kao i biro vlasnika, kuhinja i trpezarija, radnička ambulanta i sobe za odmor. Kao prva fabrika namenski građena za industrijsku proizvodnju papira, pune tri decenije bila je i jedina fabrika te vrste u Srbiji. Danas je jedna od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Beogradu i Srbiji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...