INFONET-468X60-BANNER

Svetski mediji hvale Slaviju - Dobro arhitektonsko rešenje

24.12.2018. | B92

Najposećeniji svetski sajt specijalizovan za arhitekturu - ArchDaily, napravio je reportažu o arhitektonskom rešenju novog platoa na Trgu Slavija. Glavni gradski urbanista Milutin Folić ističe da se u tekstu afirmativno govori o arhitektonskom rešenju ovog platoa u centralnoj gradskoj zoni.

Specijalizovani portal prenosi da je plato lociran na prostoru između zgrade Narodne banke Srbije i kružnog toka na Trgu Slavija. U skladu sa implementacijom novog saobraćajnog plana, koji je podrazumevao pomeranje pešačkih prelaza dalje od kružnog toka, pešački saobraćaj ostaje minimalno povezan sa kružnim tokom.

Ukoliko se u obzir uzmu sistem izgradnje i saobraćajni režim, rezultat je izolovano „ostrvo“ koje se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najopterećenijeg saobraćajnog čvora u ubranom delu grada.

ArchDaily podseća da se pre realizacije ovog plana na lokaciji nalazio improvizovani parking, dok su ostatak prostora zauzimali uglavnom prazni prodajni štandovi. Prostor je godinama bio ograđen i jedino su improvizovani štandovi sa brzom hranom uspevali da opstanu. Arhitektonsko rešenje je bilo fokusirano na stvaranje prostora koji je pristupačniji i otvoreniji. Namera je bila da se pronađe prostorno rešenje za neodređene sadržaje, uz pretpostavku da bi ovaj prostor mogao da preuzme događaje sa javnih prostora koji se nalaze u blizini, kaže se u tekstu.

Autor ističe da je dizajnom pokušano da se stvori nova topografija i otvoreni prostor unutrašnje orijentacije. U postavci nalik amfiteatru, spomenik je pozicioniran u centralnom donjem delu platoa.

Nova topografija se sastoji od niza platformi sa različitim nagibom u odnosu na podlogu. Zone sa nagibom su raspona od dva do osam odsto, dok se ravni delovi nalaze neposredno uz mesta za sedenje.

Završni sloj urađen je od polimernog betona, pre svega zbog dugog veka trajanja s obzirom na cikluse smrzavanja i odmrzavanja, dok su mesta za sedenje od drveta. Dizajn je predvideo sadnju 30 stabala i postavljanje 20 uličnih lampi, navodi se u tekstu najposećenijeg svetskog sajta specijalizovanog za arhitekturu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;