INFONET-468X60-BANNER

Premijerka sa predstavnicima domaće građevinske industrije

27.11.2018. | RTS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima građevinske industrije Srbije i razgovarala o unapređenju poslovanja i efikasnosti u toj oblasti.

Građevinarstvo ima ogroman uticaj na rast BDP-a, kao jedna od ključnih privrednih delatnosti u Srbiji koja je direktno ili indirektno povezana sa više od 30 privrednih oblasti, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Brnabićeva istakla je na sastanku da je izazov za Vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019. i 2020. godini.

- Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini je viši od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast - navela je Brnabićeva.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pored nastavka velikih projekata putne i železničke infrastrukture, ona je izdvojila izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i druge objekte naučno-inovacione infrastrukture, zatim, projekte završetka i izgradnje kliničih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica, u koje će ukupno biti uloženo milijardu evra.

U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada.

Cilj ove mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova, ističe se u saopštenju.

Nedostatak radne snage najizraženiji je problem u građevinskoj industriji, o čemu se razgovaralo na sastanku. Kao jedna od mera za prevazilaženje tog problema razmatrana je mogućnost prekvalifikacije i unapređenje kapaciteta za obuku ljudi za različite građevinske profile.

Takođe, istaknuto je da će se razmatrati uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme koja se ne proizvodi u Srbiji, što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata.

Učesnici sastanka složili su se da je neophodno povećati inspekcijski nadzor kako bi se suzbijila siva ekonomija u sektoru građevinarstva i pohvalili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koji će u praksi rešiti mnoge probleme koje građevinci trenutno imaju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;