Zgrada bivše Glavne železničke stanice biće pretvorena u muzej

22.11.2018. | Suzana Luković | Blic

Zgrada stare Glavne železničke stanice bi trebalo da bude pretvorena u istorijski muzej Srbije a zgrada Pošte u Savskoj ulici, stara tačno 90 godina i smeštena pored bivše Glavne železničke stanice, mogla bi da bude vraćena u prvobitno stanje i pretvorena u hotel ili neki drugi komercijalni objekat.

Tako barem stoji u dokumentaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice koji je Grad Beograd raspisao pre nekoliko dana.

- Postoji mogućnost rekonstrukcije ovog objekta i vraćanja njegovih oblikovnih reprezentativnih vrednosti u prvobitno stanje, uz prenamenu u sadržaj javne namene (kultura, obrazovanje, državna uprava i slično) ili objekat komercijalne namene - naglasili su nadležni u tom dokumentu.

Razlog za taj potez je, kako navode, napredak tehnologije i uklanjanje železničkog saobraćaja sa Savskog trga, te je namena zgrade prevaziđena. U slučaju da izbor padne na komercijalne sadržaje, znatno je logičnije da na ovoj lokaciji bude izgrađen atraktivan hotel nego, na primer - tržni centar.

Kada je izgrađena, ova zgrada je predstavljala pravu palatu, po mnogima arhitektonski biser ovog dela prestonice, ali je tokom Drugog svetskog rata pretrpela velika oštećenja, a rekonstrukcija ju je pretvorila u jednu skoro pa običnu građevinu iz socijalističkog perioda koja se ipak nalazi pod zaštitom države.

Međutim, ovo je samo jedna od planiranih promena.

Zgrada stare Glavne železničke stanice bi trebalo da bude pretvorena u istorijski muzej Srbije, a u okviru ovog kompleksa planirana je i podzemna garaža kapaciteta 220 parking mesta. Nekadašnji hotel „Petrograd", sada poznatiji kao "Beograd", prilično je oštećen u Drugom svetskom ratu, kada je ostao bez dve kupole na krovu, pa postoji šansa da one budu vraćene.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...