IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Beogradski metro prolaziće Savu tunelom, a ne mostom?

20.09.2018. | eKapija

Beogradski metro, čiji je početak gradnje planiran za 2020. godinu, mogao bi da prelazi iz starog dela prestonice do Novog Beograda ne Novim savski mostom, kao što je ranije planirano, već tunelom ispod Save.

- To je jedna sasvim realna opcija koja trenutno figurira u okviru Studije izvodljivosti koju priprema francuska firma Egis - rekao je za Blic, glavni urbanista Milutin Folić.

Ovo je potpuni novitet kada je projekat Beogradskog metroa u pitanju.

- Razmatraju se sve opcije, ali mi se čini da tunel trenutno ima prednost. On bi se prostirao negde od Savskog trga, pa ispod budućeg muzeja, odnosno bivše zgrade Glavne železničke stanice, saobraćajnica u okviru Beograda na vodi ispod reke izlazio kod Bulevara Zorana Đinđića - objasnio je Folić ovaj projekat.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Francuski Egis trenutno uveliko radi na crtanju linija, određivanju stanica, ukrštanju sa drugim vidovima transporta u prestonici.

- Nadamo se da će to sve biti gotovo do kraja godine, da bi onda do kraja 2019. bil usvojeni planovi, a 2020. bi krenuli prvo radovi. Prvo na najjednostavnijim deonicama kada je u pitanju imovina i eksproprijacija - dodao je Folić.

Promena neće biti kada je u pitanju broj linija, kao i početna i kranje stanice. Prva bi išla od Makiškog polja, tačnije od raskrsnice Obrenovačkog i puta ka Železniku, preko Banovog brda ka Sajmu.

- Postoji opcija da metro nastavi direktno ka Savskom trgu, kao što je ranije planirano, ali i varijanta da skrene na Prokop - otkrio je Folić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;