SFSOPLATE-468X60-BANNER

Gradski park sa fontanom i granitnim pločama

02.07.2018. | Z. Vasić | Danas

Gradski park u Požarevcu ponovo će postati atraktivna oaza u urbanom jezgru varoši pošto se lokalna samouprava opredelila da prekine višegodišnje propadanje prostora ispred monumentalne zgrade starog Načelstva, usled čega je centralni park postao sasvim oronuo.

Naime, Gradska uprava objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkih projekata za rekonstrukciju gradskog parka u Požarevcu i rekonstrukciju prostorne celine „Čikoš“ sa idejnim rešenjima. Urbanistički projekat za gradski park i pasaž „Parma“ izradilo je preduzeće BMD BAU iz Beograda. Prema proceni čitava rekonstrukcija parka trebalo bi da košta oko 255.000.000 dinara.

Rekonstrukcija podrazumeva uređenje prostora ispred Načelstva sa fontanom, sanaciju i rekonstrukciju parkovskih površina, funkcionalnu organizaciju prostora i opremanje urbanim mobilijarom. Predviđeno je rekonstrukcija staza i novo popločavanje sa odvodima za atmosfersku vodu, izgradnja javnog toaleta, česme sa vodom za piće, sanaciju i obnovu zelenila i travnjaka kao i restauraciju spomenika Milošu Obrenoviću. Plato ispred zgrade Načelstva pretežno će zadržati postojeće formacije staza u parku. Na ovom platou bi pored traka vodenog ogledala fontane, trebalo da se formiraju i trake zelenih površina.

Ilustracija (ww.pixabay.com)

Čitav novoformirani plato nosiće motiv sa grba grada Požarevca sa tri paralelne trake, koje se pružaju paralelno sa zgradom Načelstva, a simbolizuju tri reke koje okružuju grad – Dunav, Veliku Moravu i Mlavu. Traku najbližu Načelstvu činiće fontana, središnja traka formira se slogom kamena u popločanju dok je treća traka formirana pomoću zelenih površina.

Duž zelenih površina, koje se pružaju od platoa ispred zgrade Načelstva ka centralnom platou sa spomenikom Knezu Milošu, planiraju se klupe koje će brojnim posetiocima parka kao i građanima koji dolaze u Načelstvo biti prostor za odmor i predah.

Centralni kružni plato unutar parka bi trebalo da se rekonstruiše i dobije precizniju kružnu geometriju sa spomenikom Knezu Milošu i cvetnom lejom u sredini. Popločanje platoa se formira od radijalno postavljenog kamena u odnosu na spomenik, sa ubačenom diskretnom podnom rasvetom, čime će se dodatno istaći značaj ovog prostora i samog spomenika. Plato će biti okružen lučnim klupama koje će se pružati po obodu platoa izmeću staza.

Za sve staze i platoe u Gradskom parku planira se novo popločanje od granitnih kocki koje će biti u skladu sa epohom u kojoj je park podignut. Oko parka planirana je niska ograda koja se sastoji od betonskog zidića, visine 40 centimetara na kom se nalazi ograda od kovanog gvožđa svedene geometrijske forme. Ova ograda daće parku autentičan izgled gradskih parkova s kraja XIX veka, kada je park i podignut, pri čemu se neće kopirati oblici prošlih epoha.

Planirana je izgradnja prizemnog objekta javnog toaleta na prostoru između Gradske kuće i pijace. Planirana je javna česma u delu namenjenom za sedenje oko eliptične cvetne leje u južnom delu parka. Česma bi trebalo da se sastoji od tri vertikalna pravougaona stuba, čime se takođe prati motiv sa grba grada. Tri stuba predstavljaju tri česme – za odrasle, decu i kućne ljubimce i postavljene su na odgovarajućim visinama.

Predviđena je i rekonstrukcija pasaža „Parma“ u kom se planira postavka novog popločanja koje će formirati se nadovezati na popločanje Gradskog parka čime će se formirati vizuelna celina parka i pasaža. U pasažu „Parma“, koji nije pod zaštitom kao spomenik kulture, planira se postavka prostorne instalacije – konstrukcije koja će se koristiti za različite privremene postavke, izložbe, postavku novogodišnje rasvete i slično. Pasaž „Parma“ će nastaviti kao i do sada da služi stanarima zgrada za pristup parkingu unutar bloka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;