PRIJAVA-468X60-BANNER

Francuzi bi da grade metro u Beogradu

29.06.2018. | M. Stanojković | Novosti

Nakon usvajanja Plana generalne regulacije šinskih sistema u prestonici, kojim je precizirano da će prva faza linije metroa početi 2020. godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glavni urbanista Milutin Folić su u Starom dvoru ugostili predstavnike kompanija iz Udruženja francuskih industrijalaca Medef. Povod razgovora bila je izgradnja beogradske podzemne železnice. Prema Vesićevim rečima, održali su sastanke sa predstavnicima desetak kompanija koje su zainteresovane za velike infrastrukturne projekte u prestonici, kao što je izgradnja metroa, širenje tramvajske mreže ili izgradnja obilaznica oko Beograda.

- Očekujem da će neke od ovih kompanija biti uspešne na međunarodnim konkursima za buduće projekte u glavnom gradu - rekao je Vesić. - Vrednost investicija francuskih komanija u poslednje dve godine u Beogradu iznosi više od milijardu i 800 miliona evra. Te velike investicije doprinele su da i druge francuske kompanije dođu u Srbiju.

Kako je rečeno na sednici Skupštine grada, metro će se raditi u fazama, a procenjuje se da će prva linija koštati milijardu i 300 miliona evra. Za obe linije biće utrošeno više od četiri milijarde evra. U jedan sistem biće integrisane dve linije metroa i četiri BG voza Na taj način planirano je da budu povezani Lazarevac i Mladenovac, kao i uveden „BG voz" do aerodroma u Surčinu. A studije izvodljivosti za proširenje tramvajske mreže ka Zemunu i Makiškom polju su već urađene.

Na osnovu brojanja putnika koje je rađeno u 2014. i 2015. godini, najviše putnika ima na potezu od Makiškog polja do centra grada, a najopterećenija saobraćajnica je Bulevar vojvode Mišića. Na osnovu ove procene, prva linija metroa će početi na Makiškom polju, čime će od autobusa biti rasterećen Bulevar vojvode Mišića.

Cilj izrade Plana generalne regulacije je sagledavanje trasa i ostalih sadržaja šinskog sistema.

Ovim planom biće sagledana i razrađena prva faza prve linije metro sistema. Procenjena finansijska vrednost izrade Plana je 134 miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;