PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

I Sremska Mitrovica dobija „jeftine stanove" u prvom krugu?

12.06.2018. | Jelena Petrović | N1

Već krajem avgusta, prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture mogla bi da počne gradnja tzv. jeftinih stanova za pripadnike sektora bezbednosti. Prema raspoloživim podacima oko 30.000 ljudi koji rade u sektoru bezbednosti nema rešeno stambeno pitanje, a njih 18.900 u anketi je izjavilo da je zainteresovano za stanove.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović ističe da je to broj samo onih koji su iskazali zainteresovanost za šest gradova za stanove koji su u prvoj fazi izgradnje (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo i Vranje) .

Gradnja će, navodi, početi krajem avgusta i to u Vranju i u Nišu, a potom sukcesivno do kraja godine i u ostala četiri izabrana grada. U prvoj A fazi biće izgrađeno 1578 stanova, a ukupno će, u A fazi, biti izgrađena 5203 stana.

Ne bih to zvala jeftinim stanovima, oni zadovoljavaju sve standarde koje propisuju naši standardi, radi se o kupovini po povoljnijim uslovima, istakla je Damnjanović.

Navela je da, bez obzira da li neko ima porodicu ili ne, nema ograničenja u površini i strukturi stanova. Kreću se od garsonjera koje su površina 32 kvadratna metra do četvorosobnih stanova od 92 kvm.

Na pitanje da li će se zgrade graditi na isključivo vojnom zemljštu, kaže da se to desilo u Nišu, ali da je uglavnom u pitanju javna svojina, bez troška eksproprijacije. Za prve stanove koji će se graditi, investitor će biti Republika Srbija, odnosno Ministarstvo građevinarstva vrši investitorska prava u prvoj fazi, dodala je. Sva sredstva za sam kompleks će obezbediti Republika Srbija, dok će infrastrukturu izvan kompleksa finansirati jedinice lokalne samouprave. Na njima je da obezbede, ako nedostaje, i plansku dokumentaciju.

Damnjanovićeva je istakla da je u pitanju projekat od opšteg značaja i da je cena stana određena na način da svaki pripadnik iz ove kategorije lica može da đođe do odgovarajućeg stana za svoju porodicu.

Projekat podrazumeva i, dodaje, da minimum 80 odsto svih materijala mora da bude domaćeg porekla „čime se indirektno pomaže i građevinskoj industriji u Srbiji". Smatramo da će ova stanogradnja povećati i učešće sektora građevinarstva u ukupnom BDP, dodaje. Lokalna preduzeća će imati najviše benefita, očekuju u tom Ministarstvu.

Kaže da će za sve postojati tenderi i „oni koji ponude najbolje uslove dobiće poslove".

Da bi se došlo do ovako jefitnih stanova, država se, od opštine do republike, odrekla dela svojih zarada, a gradiće se na zaparloženom, neiskorišćenom zemljištu, objašnjava.

Zgrade će, dodaje, biti tipske, bez podzemnih etaža, modularne zgrade P+3 ili P+6, kaže, dodajući da se i na taj način vodilo računa o svakom detalju štednje.

Damnjanović podvlači da izgradnja neće stati na šest gradova. Kaže da je ministarstvo dalo anketu i upit svim gradovima i opštinama da li imaju lokaciju za ovakvu izgradnju. I to smo ukrstili sa potrebama bezbednosnog sektora i tako će se doći do novih lokacija, dodaje.

Državna sekretarka kaže da ima gradova gde postoji potreba za samo 10-12 stanova, i da će se u takvim mestima takođe naći rešenje, ne na ovaj način.

Program će trajati sve dok ima zainteresovanih, naglašava Damnjanović. Leskovac, Čačak i Sremska Mitrovica imaju već spremne lokacije, naglašava i dodaje da će Sremska Mitrovica već na sledećoj sednici biti predložena Komisiji da, kao sedmi grad, uđe u prvu fazu, jer ima sve komunalne uslove za lokaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;