PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Uskoro uređivanje Sremske ulice

05.06.2018. | Beoinfo

Tender za uređenje Sremske ulice, kao i spoja ove ulice sa Knez Mihailovom uskoro će biti raspisan, a zamena dotrajalih i polomljenih ploča u Knez Mihailovoj krenula je početkom prethodnog meseca, najavio je gradski urbanista Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, svi ulazni pravci u našu najznačajniju pešačku zonu treba da budu uređeni, jer oni su ti koji pozivaju ljude da uđu u nju, a sada na ovom izuzetno važnom mestu vlada popriličan haos.

– Sada ovde imamo kolski ulaz gde su naređani taksisti ili se automobili zaustavljaju privremeno sa upaljena četiri migavca. Zato je napravljeno novo saobraćajno rešenje tako da ulaz u pešačku zonu neće postojati, već će taj deo biti tik uz ulicu i tako će se osloboditi veći deo za pešake. Biće formiran i mali trg, takozvana „pjaceta”, koja će biti adekvatna visini Palate „Albanija” i značaju ulaska u Knez Mihailovu ulicu – rekao je Folić.

On je dodao da je ova tačka značajna upravo zato što je u njoj najgušći pešački saobraćaj.

– Oni koji se upute iz pravca Zelenog venca,  a došli su sa Novog Beograda i iz Zemuna, dolaze upravo u ovu tačku i idu ili u Knez Mihailovu, na Terazije ili dalje ka centru. Tuda prolazi osa koja ide od Kalemegdana do Hrama Svetog Save – istakao je gradski urbanista.

Sada je na ovom prostoru delimično omogućen automobilski saobraćaj, a deo je popločan behatonom, ali, kako kaže Folić, uskoro će izgledati drugačije.

– Sve će biti potpuno popločano kamenom, po uzoru na Knez Mihailovu ili Obilićev venac. Biće ostavljen prostor za skulpturu poznatog svetskog umetnika. Sama Sremska biće uređena onako kao što je započeta Birjuzova. Kameni tepisi koji se preklapaju dovodiće pešake do skvera iz kojeg će se račvati putevi ka Knez Mihailovoj i Terazijama. Pravi se, dakle, novi zglob pešačkog saobraćaja, koji će sadržati i umetnost – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će se pešačka zona Maršala Birjuzova sa Sremskom integrisati sa pešačkom zonom Knez Mihailove i Terazijama, a sa druge strane biće povezana Kosmajskim prolazom pored garaže.

– Tako ćemo imati kružno kretanje kroz pešačku zonu, koje je danas praktično nemoguće i zbog toga što je Sremska ulica u izuzetno lošem stanju – rekao je Folić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;