INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EUROmodulova topla stajališta za javni prevoz u Astani

04.05.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Akcionarsko društvo SPK Astana je osnovano od strane Astane-prestonice Kazahstana, za potrebe razvoja novih investiconih projekata. EUROmodul je u saradnji sa  SPK Astana projektovao i proizveo prototip toplog autobuskog stajališta sa ciljem unapređenja infrastrukture grada Astane.

Postavljanje toplih autobuskih stajališta predstavlja nepohodan uslov za funkcinosanje gradskog saobraćaja u Astani, zbog izuzetno surovih klimatskih uslova tokom zime kada se temperature spuštaju i do -50°C. Zbog toga je gradska uprava donela odluku da SPK Astana u saradnji sa proizvođačem urabne opreme EUROmodul i kompanijom Nove linije koja zastupa interse EUROmodula u Kazahstanu, projektuje i proizvede prototip na osnovu koga će EUROmodul nastaviti serijsku proizvodnju većeg broja autobuskih stajališta.

Nakon zajedničkog rada na razvoju koncepta i arhitektonskog rešenja EUROmodul je izradio projekat i prototip što predstavlja praktično nov proizvod namenjem i drugim tržištima u hadnim klimatskim područjima.

Stajalište se sastoji od tri celine: topli (zatvoreni) deo stajališta, kiosk za prodaju sitnih proizvoda, otvoreni deo stajališta.

Krov, pod i zidovi toplog dela stajališta su izolovani prirodnim materijalima koji imaju viskoke prerformanse u pogledu protiv-požarne zaštite. Tokom zime stajalište se greje sa inverterskim klima uređajem uz dodatnu pomoć vazdušne zavese. U toku leta, zatvoreni deo stajališta se rashlađuje i tako pruža pun komfor korisnicima tokom čitave godine. Stajalište je opremljeno sa 3 reklamne vitirine tipa „City Light 801" koje omogućavaju dodatnu informisanost putnika i prolaznika, kao i oglasni prostor koji predstavlja dodatni izvor zarade za grad. Pored toga, stajalište je opremljeno klupama, aluminijumskom vitrinom za obaveštavanje putnika o redu vožnje i sl, kao i posudom za otpatke.

U kiosk za prodaju sitne robe se ulazi kroz poseban ulaz sa zadnje strane stajališta, a kupovina se obavlja i kroz šalter koji deli zatvoreni deo stajališta i kiosk. Otvoreni deo stajališta omogućava zaštitu putnika od kiše i vetra a ukupan estetski utisak i dobru atmosferu omogućava i savremena LED rasveta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;