IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

U naselju Depresija u Novom Sadu nići će soliteri i kružni tokovi

27.04.2018. | Žarko Bogosavljević | 021.rs

Naselje Depresija, koje se nalazi na granici Limana i Telepa, prema predlogu gradskih urbanista, postaće stambeni kompleks sa soliterima od devet etaža. Kako se navodi u predlogu Plana generalne regulacije Limana koji je na javnom uvidu do 25. maja, većih izmena u izgledu Limana i univerzitetskog Kampusa neće biti jer je taj deo grada urbanistički uređen. Novine su objekti u Depresiji i nekoliko javnih garaža širom Limana.

Sama ideja da Depresija bude stambeno naselje nije novina i postoji već nekoliko decenija. Kada su građeni Limani bilo je predviđeno da tu nikne Liman V, ali društveno-političke promene i raspad SFRJ zauvek su zaustavili dalje širenje tog dela grada u pravcu Telepa. Ipak, svih ovih godina Depresija je uvek zamišljana kao stambeno naselje, a sada se pravi plan koji će to i omogućiti.

Severni i južni deo Depresije biće zelene površine, od čega će ona koja je bliža Bulevaru Evrope i Ulici Heroja Pinkija biti sportski park sa podzemnom garažom. Na prostoru Depresije, koji je sada uglavnom zemljište u vlasništvu Grada ili Vojske Srbije, biće izgrađeni soliteri od devet etaža (osam spratova). Ono što je izvesno je da će Grad vrlo brzo po usvajanju plana prostor Depresije ponuditi investitorima koji su, kako se nezvanično može čuti, već dugo zainteresovani za njega. Među njima se pominje preduzeće Galens koje je još prošle godine objavilo video sa najavom novog stambenog kompleksa koji u sebi ima naziv „Liman".

Pored izgradnje stambenog kompleksa, u ovom delu granice Limana i Telepa planira se i gradnja nastavka Bulevara Evrope u pravcu Dunava i novog mosta ka Sremskoj Kamenici, na granici Ribarca i Šodroša. Takođe, u ovom delu Novog Sada gradiće se nekoliko kružnih tokova, a Ulica Ive Andrića će imati četiri saobraćajne trake.

Plan predviđa i nekoliko manjih nadogradnji na uglu Fruškogorske i Narodnog fronta, gde će postojeća zgrada dobiti još jedan sprat. JKP Vodovod i kanlizacija će moći da u sklopu Fabrike vode na Sunčanom keju nadzida svoj objekat iz jednospratnice u trospratnicu i dodatno ga proširi u odnosu na drugi slobodni prostor u okviru kompleksa. Takođe, dozvoljeno je da se dozida jednospratnica na Bulevaru oslobođenja 129, kao i poslovni objekat u Narodnog fronta 73 i to za dva sprata.

Od javnih objekata, predviđena je gradnja dva vrtića u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Miloša Crnjanskog, a na slobodnim površinama u Ulici Banović Strahinje, odnosno neposredno pored postojećeg vrtića Novosađanče, gradiće se osnovna škola, kao i trospratnica za potrebe Poreske uprave, čiji će se izgled birati na javnom konkursu.

Takođe, benzinska stanica na uglu Bulevara cara Lazara i Podgoričke ulice biće srušena i doživeće sudbinu Velike pečurke kod Spensa, jer će Grad dozvoliti Gaspromnjeftu da napravi novu pumpu.

Nacrt plana se može pogledati u mesnim zajednicama na Limanima, prostorijama JP Urbanizam i na sajtu ovog preduzeća, a primedbe i sugestije se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;