Potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta

24.04.2018. | Beta

U Dubrovniku je juče (23.04.2018) potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation. Uz to je potpisan i ugovor o stručnoj kontroli nad izvođenjem radova na izgradnji mosta kopno-Pelješac, koji će povezati hrvatski jug s ostatkom zemlje.

- Ovo je projekat kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekat od strateškog, dugoročnog značaja za celu zemlju - rekao je premijer Andreja Plenković koji je zajedno s više ministara prisustvovao potpisivanju ugovora.

- Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stubova mosta omogućava našim prijateljima u BiH nesmetan prolaz i sve ono što je potrebno za funkcionisanje luke Neum - naglasio je premijer.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Vlada Hrvatske je saopštila da vrednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 milijardu kuna, a rok za završetka radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao.

Pelješki most je prva od ukupno četiri faze projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" za čije je sufinansiranje Evropska komisija odobrila 357 miliona evra bespovratnih sredstava ili 85 odsto prihvatljivih troškova.

Hrvatske ceste su dobile tri ponude na konkursu za gradnju Pelješkog mosta, a u januaru ove godine odabrana je ponuda kineskog konzorcijuma.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...