BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Priprema projekta za izgradnju replike dvorca Obrenovića u Gornjem Milanovcu

27.03.2018. | M. Bošnjak | Novosti

Oba merodavna tela - Opštinsko veće Gornjeg Milanovca i lokalni parlament, aminovala su odluku o otkupu 16 parcela od privatnih vlasnika, ukupno 12 hektara, za izgradnju replike dvorca Obrenovića u obližnjem Takovu. Otkup i projekat trebalo bi da budu završeni do septembra, a gradnja dvorca da počne iduće godine.

Lokalna samouprava, kako kaže njen prvi čovek Dejan Kovačević, želi da se oduži prvoj srpskoj kruni posle Nemanjića i domaćoj dinastiji koja je potekla upravo iz ovog atara, a iz Takova je Drugim srpskim ustankom 1815. započeta borba za stvaranje slobodne, moderne Srbije.

Dvorac će nići na katastarskoj parceli broj 456/1, uz Memorijalni kompleks „Takovski grm" koji se prostire na deset hektara, i zajedno će činiti reprezentativnu državničku, ali i turističku celinu, sa obrazovnim, kulturnim i sportskim sadržajima, veštačkim jezerom... Svih 16 parcela predviđenih za otkup označene su kao njive treće i četvrte klase.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Obavili smo prvi krug razgovora sa njihovim vlasnicima. Neki su pristali da ih prodaju po ceni koja je maksimalna u tom delu, po kojoj se prodavalo i zemljište za gradnju auto-puta, oko 150 dinara po kvadratnom metru. Neki nisu zadovoljni tom cenom. Ako ne uspemo da pribavimo zemljište na takav način, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije platićemo im toliko, a oni će moći da na sudu potraže više novca. Ove godine opština će, uz pribavljanje parcela, uraditi kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju. Biće urađen detaljan plan regulacije celog znamenitog mesta Takova. Svi turistički sadržaji će biti urađeni u drugoj fazi - izjavio je Kovačević.

Kovačević odgovara da će troškovi opštine biti oko 19 miliona dinara za otkup parcela i za urbanistički plan, a gradnju dvorca će platiti država. Jasno je da će na taj način turistički potencijali Takova biti znatno uvećani, dodaje Kovačević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;