Srbija gradi 2 miliona stambenih kvadrata

15.12.2017. | Tanjug

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će ukupno biti izgrađeno oko dva milona kvadrata, koji će biti građeni po fazama, u gradovima širom Srbije.

- Kreće se sledeće godine na proleće, mislim da možemo nekih 400.000 kvadrata da počnemo sledeće godine. Biće raspisan javni poziv i tenderi za izvođenje, što znači da domaća operativa ima prednost, jer oni najbolje znaju kako se to radi - rekla je Mihajlovićeva novinarima u pauzi konferencije „Ekonomist 2018".

- Moj poziv je da se domaće kompanije udruže, to je pravi način, jer ne bih volela da se desi da ne mogu da izdrže, jer je to ogroman posao i traži spremniju građevinsku operativu koja može da ispoštuje rok i cenu - navela je Mihajlovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kako kaže, organi policije, odbrane i BIA iskazali su svoje potrebe u gradovima, a početak gradnje zavisiće od spremnosti samih lokacija.

- Znam da su Novi SAD, Beograd i čini mi se Kraljevo u potpunosti pripremili neke od lokacija, kako lokacije budu spremne, tako će i biit pokretana gradilišta - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je održana prva sednica radne grupe koja se bavi građevinskim delom izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i zaposlene u BIA, te da očekuje da u narednih sedam dana dođe do zajedničkog predloga grupe kojim će se definisati lokacije, način projektovanja, cena koštanja jednog stana i pitanje investitora.

- Radnu grupu čine gradonačelnici gradova u kojima će bit građeno, ali i direktor republičke direkcije za imovinu, direktor katastra i direktor građevinske direkicje Srbije. Ovo će biti tipski projekat, tipske zgrade i stanovi, za sedam biće rešeno i pitanje ko je investitor, da li je država iili grad, to je naše, ministratsvo finasija će se baviti daljilm pitanjima finansiranja - rekla je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...