IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kompanija Knauf instalirala opremu u tri obrazovne ustanove u Beogradu

06.12.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Beograd, Knauf, Knauf Insulation, AMF i Laboratorija za akustiku ETF-a su se udružili kako bi poboljšali akustički komfor u školama. Cilj projekta „Cleaneo“ jeste da se smanji buka i postigne adekvatna razumljivost u obrazovnim ustanovama.

Projekat, za koji je sporazum potpisan tokom avgusta meseca u Starom dvoru, rezultat je zajedničkog napora Grada Beograda, Laboratorije za akustiku Elektrotehničkog fakulteta i kompanija - donatora Knauf, Knauf Insulation i AMF. Oprema je u proteklih šest meseci postavljena u jednu učionicu OŠ „Drinka Pavlović”, učionicu i hodnik Arhitektonske škole, kao i u sobe dnevnog boravka vrtića „Malecka”.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je u Starom dvoru u petak (01.12.2017) prezentaciji rezultata projekta „Cleaneo” i izrazio je zadovoljstvo što je projekat uspešno završen i podsetio da je osnovna želja svih učesnika bila obezbeđivanje boljih uslova za rad.

- Posle pola godine trajanja projekta, uverili smo se da je moguće i na ovaj način poboljšati uslove za rad i pokazali da Grad Beograd može veoma dobro sarađivati sa svetski priznatim kompanijama. U svemu tome, izuzetno značajna bila je inicijativa profesora sa ETF-a i njihove Laboratorije za akustiku. Oni su pružili stručno vođenje projekta da bismo došli do rezultata koji upućuju da ovaj metod svakako može da se primeni u što više škola i drugih institucija. Grad Beograd puno ulaže u vrtiće i škole i trudimo se da uslovi rada u njima budu što kvalitetniji i pruže odgovarajući nivo za dalje napredovanje. Zato zahvaljujemo i društveno odgovornoj kompaniji kakva je Knauf, ali i timu Elektrotehničkog fakulteta, čija je stručnost dovela do pozitivnih rezultata ovog projekta - istakao je Mladenović.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Mijić, jedan od inicijatora ovog projekta, objasnio je da je odgovarajući akustički komfor u sva tri slučaja postignut posebnim pločama koje su konstruisane tako da upijaju zvuk.

- U učionicama osnovne i srednje škole koje su učestvovale u projektu „Cleaneo” potvrdili smo da je ugrožena razumljivost govora, naročito u poslednjim klupama, dok je u vrtiću problem bila prevelika količina buke. Intervencijama u enterijeru značajno smo poboljšali dotadašnje stanje, čime smo ukazali na moguće metode rešavanja ovakvog problema. U školama se na taj način poboljšava kvalitet praćenja nastave, a u vrtićima pobošljavaju uslovi za rad vaspitača i boravak dece jer je povećana razumljivost govora a nivo buke smanjen i za deset decibela - istakao je profesor Mijić.

Tehnički savetnik u kompaniji Knauf Goran Stojiljković u ime donatora zahvalio je Gradu Beogradu, koji je podržao ovu inicijativu, i izrazio zadovoljstvo uspešnošću u oblasti akustike. On je podvukao da se ova društveno odgovorna kompanija neće zaustaviti na ovom projektu, već da ima nameru da tokom iduće godine rezultate ovog projekta primeni i na jednu celu školu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;