Najskuplji „papiri" u Blacu

06.12.2017. | Z. R. - S. B. | Novosti

I pre nego što ograde gradilište, investitori u mnogim gradovima i opštinama moraju da izdvoji novac i za lokalnu administrativnu taksu. A iznosi su prilično neujednačeni - od 50.000 do gotovo 100.000 dinara. Visina ove naknade za poslovne objekte veće od 1.000 kvadratnih metara ne zavisi od atraktivnosti opštine, već od odluke nadležnih u lokalnoj administraciji. Graditelj poslovnog objekta, uz nju, mora da plati i republičku administrativnu taksu za lokacijske uslove.

Tako je skuplja lokacijska dozvola u Crnoj Travi, Temerinu, Kuršumliji i Kosjeriću nego u Novom Sadu, Čajetini ili Šapcu.

Analiza efekata elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koju je nedavno sproveo NALED, pokazala je da upravo ta neujednačenost predstavlja prepreku za dalji razvoj procedure za izdavanje e-dozvola. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj smatraju da neprecizni propisi stvaraju konfuziju među opštinama, pa rukovodioci službi nisu sigurni da li mogu za određeni posao da naplate i lokalnu taksu. Trećina od ukupnog broja lokalnih samouprava ipak se odluči da zavuče ruku u džep budućeg graditelja.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

U NALED-u kažu da je protivzakonito naplaćivanje i republičke i lokalne administrativne takse i da je jedna od njih parafiskalni namet. Prema podacima sa sajta Ministarstva građevinarstva, za „građevinske dozvole" najviše novca moraju da izdvoje oni koji planiraju da zidaju u opštini Blace. Republička taksa je 800 dinara, a lokalna se naplaćuje još 100.000.

- Lokacijske uslove naplaćujemo 100 dinara po kvadratu za objekte veće od 200 kvadratnih metara - navode u opštini Blace.

- Visina naknade je utvrđena dokumentom koji je usvojen na sednici Skupštine opštine.

U Odseku za urbanizam, građevinske i komunalne poslove u Senti kažu da, osim republičke takse od 310 dinara, naplaćuju i 338 dinara za lokalnu administrativnu taksu, kao i dodatnih 87.500 dinara za lokalnu naknadu.

U Pirotu, za objekat od 1.000 kvadrata lokacijska dozvola košta 81.000 dinara. Gradonačelnik Vladan Vasić, međutim, tvrdi da cena zavisi od namene objekta.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...