Obnova Pionirskog parka

23.11.2017. | Beobuild

Krajem septembra počela je obnova Pionirskog parka, tokom koje će u okviru redovnog odrzavanja biti obnovljene pešačke staze, zelenilo, dečije igralište i fontana „Devojka sa krčagom”. U tom smislu, neće biti nikakvih programskih i funkcionalnih izmena, već samo obnova parkovske infrastrukture i mobilijara. Radovi su podeljeni u nekoliko etapa, tako da su do sada pojedini delovi završeni, dok će ostatak radova trajati do sredine decembra.

Pionirski park formiran je krajem 19. veka kao bašta dvorskog kompleksa, ali je nakon drugog svetskog rata pretvoren u otvoren gradski park. Stabla iz te bašte i danas rastu u ovom parku, a neki primerci flore imaju posebnu vrednost, pošto se radi o više retkih i zaštićenih vrsta. Na uglu kod raskrsnice Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra nalazi se autentična osmatračnica Vrhovne komande srpske vojske na Solunskom frontu. Originalna osmatračnica preneta je 1928. godine sa fronta u Grčkoj i u parku rekonstruisana kao spomenik palim borcima.

Tokom ovih radova biće uređene sve postojeće pešake staze, a deo se popločava prirodnim kamenom. Uređeno je i dečije igralište sa novim rekvizitima na gumenoj podlozi, a planirano je i postavljanje muzičkog paviljona od metalne konstrukcije za potrebe organizacije manjih koncerata. U parku će biti obnovljen i sistem javnog osvetlenja, hidrantska mreža i revitalizovano zelenilo. Široki trotoar prekoputa zgrade Skupštine takođe je popločan kamenom i na njemu trenutno teče ugradnja montažnog javnog toaleta. Ipak, ostaje nejasan izbor pozicije novog toaleta, koji je nekim razlogom postavljen na sred šetališta umesto na neko prikladnije mesto. 

Paralelno sa obnovom u Pionirskom parku, po sistemu redovnog održavanja biće uređen i plato ispred crkve Svetog Marka. Prostor koji se do sada koristio kao parking biće preuređen u pešački plato sa zelenilom i klupama. Radovi na sređivanju ovog platoa počeće 25. novembra i trebalo bi da traju do kraja januara.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
STARA PAZOVA-KRNJEŠEVCI
www.aco.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...