PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Druga faza radova na pešačkoj zoni u centru Beograda

13.11.2017. | Beoinfo

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, druga faza radova na uređenju pešačke zone u centru Beograda biće gotova do kraja januara 2018. godine.

- U poslednje tri i po godine urađeno je 20.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada - rekao je Vesić i izrazio mišljenje da ne postoji grad u Evropi u kojem se trenutno radi veća kvadratura pešačkih zona nego u Beogradu.

On je dodao da je Beograd ove pešačke zone predvideo pre mnogo decenija, ali su, nažalost, zbog ratova, sankcija, nedostatka novca ti projekti zaustavljeni, tako da se ostalo samo na pešačkoj zoni u Knez Mihailovoj ulici dok ostali delovi grada nisu pretvoreni u pešačke zone.

Za drugu fazu uređenja pešačkih zona izdvojeno je 197 miliona dinara, što znači da je za obe faze izdvojeno skoro tri i po miliona evra.

- Na ovaj način nastavljamo ono što se u Beogradu radilo i pre 150 godina. Pokušavamo da učinimo da ovaj grad bude uređeniji i da bude primeren građanima koji u njemu žive. Trudimo se da podignemo kvalitet života ljudi, a to znači da ljudi imaju mogućnost da koriste bicikle, šetaju, da imaju dečja igrališta, kao i mogućnost da koriste zelene površine. To je nešto što Beogradu nedostaje - naveo je Vesić i ocenio da Beograd polako postaje grad za ljude, a ne grad za automobile.

Govoreći o uređenju fasada, on je rekao da je ove godine uređeno skoro 180 fasada i da će sledeće godine biti uređeno skoro 200.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je proširenje pešačke zone započeto pre tri godine Ulicom Vuka Karadžića.

- Zatim smo nastavili sa Crvenim petlom, Delijskom ulicom, Obilićevim vencem, sada Ulica cara Lazara, Kralja Petra i idemo sve bliže Kosančićevom vencu. Nastavljamo i sa uređenjem fasada, i ovo je jedan sveobuhvatni projekat uređenja centra grada, sa ciljem da se širenjem pešačkih zona i spuštanjem na reku podigne kvlatet života u gradu - rekao je on i dodao da širenje pešačke zone podrazumeva i sadnju oko 100 stabala u centru grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;