PRIJAVA-468X60-BANNER

Preljina-Požega 450 miliona evra

10.11.2017. | Z.R. | Novosti

Projektovanje i izgradnja dela auto-puta od Preljine do Požege koštaće oko 450 miliona evra. Vlada Srbije je juče (09.11.2017) usvojila zaključak za komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji ove deonice na Koridoru 11. Njega su potpisali javno preduzeće Putevi Srbije i kineska kompanija China Communications Construction Company Ltd.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije.

Posebna specifičnost ovog komercijalnog ugovora vezana je za njegovo stupanje na snagu. Ugovor će postati efektivan stupanjem na snagu Ugovora o finansiranju projekta kroz odobravanje Republici Srbiji dugoročnog kredita od kineske Eksport-Import banke.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Usluge i radovi se odnose na izgradnju 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu sa pripadajućim inženjerskim objektima, petljama, tunelima i mostovima. Karakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren, jer će gotovo trećinu trase činiti mostovi i tuneli.

Cilj potpisivanja komercijalnog ugovora je definisanje načina finansiranja izgradnje ovog dela auto-puta, kako bi se omogućio kompletan završetak projekta „Beograd - Južni Jadran", ukupne dužine 258 kilometara.

Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu „Beograd - Južni Jadran", potpisan je u Pekingu, tokom održavanja Foruma „Pojas i put" u maju ove godine.

Deo auto-puta od Preljine do Požege je podeljen u tri sektora. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave ima 8,27 kilometara. Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz" od 1.750 metara. Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara, a na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;