PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Preljina-Požega 450 miliona evra

10.11.2017. | Z.R. | Novosti

Projektovanje i izgradnja dela auto-puta od Preljine do Požege koštaće oko 450 miliona evra. Vlada Srbije je juče (09.11.2017) usvojila zaključak za komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji ove deonice na Koridoru 11. Njega su potpisali javno preduzeće Putevi Srbije i kineska kompanija China Communications Construction Company Ltd.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije.

Posebna specifičnost ovog komercijalnog ugovora vezana je za njegovo stupanje na snagu. Ugovor će postati efektivan stupanjem na snagu Ugovora o finansiranju projekta kroz odobravanje Republici Srbiji dugoročnog kredita od kineske Eksport-Import banke.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Usluge i radovi se odnose na izgradnju 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu sa pripadajućim inženjerskim objektima, petljama, tunelima i mostovima. Karakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren, jer će gotovo trećinu trase činiti mostovi i tuneli.

Cilj potpisivanja komercijalnog ugovora je definisanje načina finansiranja izgradnje ovog dela auto-puta, kako bi se omogućio kompletan završetak projekta „Beograd - Južni Jadran", ukupne dužine 258 kilometara.

Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu „Beograd - Južni Jadran", potpisan je u Pekingu, tokom održavanja Foruma „Pojas i put" u maju ove godine.

Deo auto-puta od Preljine do Požege je podeljen u tri sektora. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave ima 8,27 kilometara. Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz" od 1.750 metara. Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara, a na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;